Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ingen har blivit utan vaccin på grund av detta”

/

Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo är förvånad över att Socialstyrelsen kritiserat landstingets beslut att vaccinera administrativ personal och vissa toppolitiker.

– Det är inga barn eller riskgrupper som blivit utan vaccin på grund av detta, betonar han.

Annons

I Socialstyrelsens rekommendationer till landstingen står att sjukvårdspersonal och annan personal som behövs för att klara sjukvården i en pandemi ska gå före i vaccinationskön.

Svårt att välja

I landstinget Gävleborg valde man att göra en vid tolkning av detta och beslutade att all personal skulle vaccineras samt de politiker som sitter i landstingets krisledningsnämnd.

– Det här är en komplex verksamhet och det är svårt att peka ut vilka som inte skulle behövas. Det behövs lokalvårdare även vid en pandemi, it-folk för att journalsystem ska fungera, kökspersonal och så vidare, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Enklast att ta alla

Av landstingets 7 000 anställda bedömde man att det bara var 300–700 som inte behövde prioriteras och i stället för att ägna en massa tid åt att identifiera och välja bort dessa beslutade man att alla skulle vaccineras. Det var helt enkelt enklare så.

– När vi sedan fick färre vaccindoser än vi räknat med sköt vi upp vaccineringen av personal och valde att prioritera riskgrupperna. I andra landstings har personal och ledning vaccinerats redan för flera veckor sedan.

Han betonar också att inga barn blivit utan vaccin i Gävleborg på grund av detta och tror att kritiken delvis orsakats av att det i andra landsting blivit långa köer till vaccination och att vaccinet tagit slut.

– Det är klart att det är allvarligt att få kritik men vi har försökt följa Socialstyrelsens rekommendation, säger Signar Mäkitalo.

Förstår inte jämförelsen

Jämförelsen med att varken regering eller riksdag vaccinerats förstår han inte alls.

– De har ju inget ansvar för att upprätthålla sjukvården, det sköter ju landstingen, så varför skulle de prioriteras?

Enligt Johan Adolfsson på landstingets presstjänst har alla oppositions- och landstingsråd erbjudits vaccination, inte bara landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

Mer läsning

Annons