Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kritik mot Caremas äldrevård i Gävle

/
  • FÅR INGEN BONUS. Bo Österholm, verksamhetschef på Stigslunds äldreboende som drivs av Carema, konstaterar att bristerna som beskrivs i rapporteringen om Caremas boenden i Stockholm är främmande för verksamheten i Stigslund.

Carema Care är i blåsväder sedan allvarliga missförhållanden avslöjats på äldreboenden i Stockholm.

Men på vårdföretagets boenden i Gävle känner man inte igen sig.

– Det är en helt främmande värld för oss, säger Bo Österholm, verksamhetschef för Stigslunds äldreboende.

Annons

I söndags rapporterade SVT:s Dokument Inifrån om situationen på två av Carema Cares boenden i Stockholm. Personalbrist, otillräcklig vård och liggsår är exempel på bristerna som belystes. Även Dagens Nyheter har skrivit om missförhållandena.

I Gävle driver Carema två äldreboenden, Stigslund och Sjätte Tvärgatan.

– Jag känner inte alls igen något av det i hur vi jobbar här, eller den kvalitet eller bemanning vi har. Vi har varken problem med det ena eller det andra, konstaterar Bo Österholm.

– Vi har en bemanning som är jämbördig eller i vissa fall till och med något bättre än kommunens egna äldreboenden. Det är verksamhetens behov som styr.

Varken kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska eller fackförbundet Kommunal har fått några indikationer på brister på boendena i Gävle.

Lena Isokivelä, chef på kommunens uppdragsenhet, berättar att när Carema vann upphandlingen för Stigslund – och fick förnyat förtroende för Sjätte Tvärgatan – sattes kvaliteten i fokus. Carema vann trots att man inte var billigast.

Genom avtalen har vårdföretaget förbundit sig att leva upp till kommunens kvalitetsdeklaration. Dessutom görs ett flertal uppföljningar utöver att kommunen följer löpande avvikelser, klagomål och synpunkter.

Inte heller kommunen har fått några indikationer på att det ska vara sämre på Caremas äldreboenden än på övriga.

– Man får tvärtom relativt goda resultat i närståendeenkäterna och vi har inte sett något som sticker ut, säger hon.

Det har även rapporterats om stora bonusar till chefer på Carema som håller budgeten. Varken Bo Österholm eller verksamhetschefen på Sjätte Tvärgatan har tagit emot någon sådan bonus.

Mer läsning

Annons