Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen Lex Sarah efter Kjell Sjöbergs död

Gävle kommun godtar Björkegrenska gårdens redogörelse för fallet Kjell Sjöberg.
Kjell ramlade och slog sig tio gånger under kort tid på Förenade Cares boende, men någon Lex Sarah-anmälan är inte aktuell.
Christina Wessman, uppdragschef vid Omvårdnad Gävle, avvaktar de åtgärder som tidigare krävts i en revisionsrapport.

Annons

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om demensjuke Kjell Sjöberg. När han avled i somras hade han fått sjukhusvård vid upprepade tillfällen efter fallskador under sin sju månader långa vistelse på Björkegrenska gården.

Sedan artklarna publicerades har flera möten hållits mellan ledningen för Förenade Care, kommunen och Lillemor Nordlöf.

Det sista ägde rum i går. Då diskuterades en rapport som kommunen begärt in av Förenade Care angående Kjell.

I redogörelsen försvarar sig ledningen för bolaget i punkt efter punkt och både planerade och vidtagna åtgärder redovisas. I ett fall får Lillemor Nordlöf en rejäl ursäkt. Det gäller den egenhändigt nedtecknade dagboken över Kjell hon överlämnade som ett klagomål till verksamhetsledningen, och som ledningen slarvade bort.

Björkegrenska gården har nyligen fått kritik i en revisionsrapport, och Christina Wessman påpekar att LIllemor Nordlöfs klagomål fanns med i underlaget vid granskningen.

Wessman vill ogärna peka ut några särskilda omständigheter som kan förklara Kjells situation.

Christina Wessman hänvisar till att det gått lång tid sedan Kjells vistelse på Björkegrenska och det därför är inte är lätt att reda ut vad som hänt. Hon har dock inte noterat så allvarliga brister att det finns skäl för en Lex Sarah-anmälan.

De åtgärder som ändå bör vidtas har redan påpekats i en revisionsrapport. Det handlar bland annat om bättre samarbete mellan Björkegrenska och hälsocentralen, förbättrad uppföljning av vårdplaner och mer utevistelse.

Den punkt som både författarna av revisionsrapporten och LIllemor Nordlöf trycker hårdast på: låg personalbemanning, ser Christina Wessman däremot inte som något stort problem.

– Det är inte personaltätheten som är det viktigaste utan hur man utför sitt uppdrag när det gäller kvalitet och effektivitet. Björkegrenska har låg grundbemanning, men sätter samtidigt in mer extrapersonal vid behov än andra boenden, säger hon.

Mer läsning

Annons