Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen lösning i sikte för Nordost

/
  • STÄDAR OFTA. Från ytterdörren och fram till hissen låg det människoavföring i början av juli. Britt Nyberg hjälpte till att städa bort det och under veckan har hon även försökt skura bort kiss. ”Vi är så trötta på det här” säger hon.

Rapporter om hemlösa som sover i trapphus och nerskitade ingångar är ett problem i stadsdelen Nordost. Varken Gavlegårdarna, socialtjänsten eller Projekt Nordost vet hur de ska lösa problemet.

Annons

– Just de här bitarna hamnar lite utanför det vi sysslar med. Hemlösa som bor i trapphus är följden av ett socialt nätverk som inte fungerar, säger projektledare Lasse Wennman.

Boende på Norra Köpmangatan berättade i går om att det luktar kiss i trappuppgången och att de har städat upp människoavföring i trapphuset. Ute på gården lämnas soporna utanför soprummet och förstörelsen har blivit värre under våren menar lokala hyresgästföreningens ordförande Sten-Ingmar Nyberg.

Sedan 2007 finns Projekt Nordost som är ett samarbete mellan bland andra Gavlegårdarna, polisen och socialförvaltningen. Syftet är att minska ungdomsbrottsligheten och öka aktiviteterna i området.

– Förstörelsen har minskat otroligt mycket, säger projektledare Lasse Wennman.

Han menar att även ungdomsbrottsligheten minskat sedan projektet startade. Men medger att det är svårt att hitta en lösning på hemlösa i trappuppgångar.

– I vintras diskuterades hemlösheten. Boendet Stallgatan ligger nära och därför kan personer därifrån komma till Nordost.

Lars Clerkséns är gruppchef vid socialtjänsten och har några råd till de boende på Nordost.

– Ta ett gemensamt ansvar för varandra och området där man bor. Om man vill ha fint och trevligt runt sig så gäller det att hålla ordning.

När det gäller nattgäster i trapphusen så tycker han att Gavlegårdarna borde ta sitt ansvar och skaffa ordentliga dörrar som inte kan ryckas upp och se till att det är säkert för de boende.

– Men som bostadslös är man kanske desperat. Det är en mänsklig grej. Om man vet var man får tak över huvudet går man dit.

Styrelseordförande i Gavlegårdarna, Sinnika Bohlin, uppger att man har ett nära samarbete med socialtjänsten och tekniska kontoret när det gäller problemen på Nordost. Stadsdelen ska också rustas upp som Öster, Andersberg och nu Sätra.

– Jag hoppas att det är Nordost tur nästa gång. Det ligger nära mitt hjärta. Men det är även en ekonomisk fråga.

– Vi skulle vilja vara överallt. Men Nordost är värd en tanke. Jag hoppas att Gävle kommun också hjälper till när det ligger så nära centrum. Det här är allas ansvar, även hyresgästernas.

– Det måste lösas för de boende, till exempel med portkoder. I grunden är det ett socialt problem, att folk inte har hem att bo i, säger Sinnika Bohlin.

Mer läsning

Annons