Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen politiker ville förklara RSMH-flytt

/
  • VÄNTADE FÖRGÄVES. Medlemmar i RSMH väntade i går förgäves på att sex inbjudna politiker skulle komma till huset på Björkgatan och förklara hur de resonerar inför tvångsflytten. Men politikerna kom aldrig. Bara en av dem brydde sig om att lämna återbud. Fr v: Anita Kjerrman, Christina Öberg, Thedde Runnbeck, Tony Sjöberg, Christer Westerberg, Agneta Forsström och Bo Persson.

Efter 27 år riskerar RSMH att bli tvångsförflyttad från huset på Björkgatan som blivit medlemmarnas andra hem.
I går var sex av de politiskt ansvariga inbjudna till föreningen för att berätta hur de tänkt. Ingen kom.
– En stor besvikelse. Några medlemmar var så ledsna att de grät, berättar ordföranden Stefan Hedlund.

Annons

Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH) har 120 medlemmar i Sandviken och eget föreningshus på Björkgatan som viktig samlingspunkt.

Där träffas personer som inte mår så bra för att stötta varandra, slutföra efterbehandling, gå kurser, laga mat ihop eller få hjälp av personalen med att uträtta ärenden som de inte klarar av på egen hand.

– För många är det här huset lika med trygghet. Det händer ofta att det kommer hit personer som inte klarar av att sova i sina lägenheter för att det är för tyst. Här, med folk omkring sig, får de den ro de behöver för att kunna slappna av, säger Stefan Hedlund.

Enligt distriktsombudsmannen Tony Sjöberg är RSMH i Sandviken känd för att ha en ovanligt bra verksamhet som avlastar stat och kommun.

– Arbetet som bedrivs här är accepterat som länspsykiatrins förlängda arm, säger han.

Men nu har fastighetsägaren Sandvikens kommun bestämt sig för att flytta på RSMH till en lägenhet i föreningshuset i Björksätra. Hyreskontraktet är uppsagt från årsskiftet. Under förutsättning att kommunen kan sälja eller hyra ut fastigheten till någon annan blir besparingen 37 000 kronor för skattebetalarna.

– Samhällsekonomiskt blir det en jätteförlust, säger Tony Sjöberg.

Hur stor förlusten blir rent mänskligt är omöjligt att uppskatta. Men många människor med sociala och mentala problem är nu förberedda på att få ett mycket sämre liv.

– Det blir hemskt instängt att komma till en lägenhet i Björksätra. Det blir inte alls samma sak, säger Christer Westerberg, en av stamgästerna.

Personal och styrelseledamöter tror att medlemmarna, som bosatt sig strategiskt centralt nära föreningshuset, inte ens har råd att åka buss till Björksätra. Och om de gör det blir det aldrig samma sak att trängas inne i en liten lägenhet som att ha ett eget hus med trädgård och stort kök som samlingsplats.

– Mister vi huset, mister vi föreningen, säger Agneta Forsström.

I går var ansvariga politiker på kommunlednings- och nämndnivå inbjudna till RSMH för ett samtal med styrelse och medlemmar. Ingen kom. Bortresta kommunalrådet Monica Jacobsson var den enda som lämnade återbud.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons