Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skitsak att sanera Fjärrans pool

/
  • Stängs av. Avstängda bassänger på Fjärran Höjderbadet upprör många besökare. I sommar har det hänt fyra gånger.
  • drabbades. Alexander Öberg, 11, och kompisarna Albin Eriksson, 10, och Joel Eriksson, 9, var med Albins pappa Hans Eriksson och njöt vid utomhuspoolen på Fjärran Höjderbadet på tisdagen. Förra veckan var det inte lika roligt. ”Någon bebis ­bajsade i poolen. Då fick de stänga av. Det var tråkigt”, säger Albin.

En liten olycka i poolen kan förstöra för många.

Förra veckan tvingades Fjärran Höjderbadet i Gävle stänga flera bassänger efter att ett litet barn bajsat i poolen.

Det var fjärde gången i sommar.

Annons

När Hans Eriksson med familj badade vid Fjärran Höjderbadet i Gävle förra veckan fick de det tråkiga beskedet att flera bassänger skulle stängas för sanering.

– Alla bassänger ute och hoppbassängen inne stängdes av. Vi hörde ryktas om att det skulle ta ett par timmar att sanera, säger Hans.

Måste sanera bort bajset

Orsaken till avstängningen var att ett litet barn hade bajsat i en av poolerna. För att undvika spridning av bakterier har badhuset då som regel att rengöra hela det drabbade vattensystemet. Och eftersom flera bassänger delar samma vattenreningssystem tvingas flera till avstängning, inte bara den som avföringen hamnade i.

– Händer det på morgonen kan det bli så att vi måste stänga i upp till sex timmar, säger Bernt Jonsson, badchef på Fjärran Höjderbadet.

Förra veckans avstängning var den fjärde i raden på Fjärran Höjderbadet sedan juni. Hittills i år har sex incidenter noterats. En stor anledning till varför det blir fler incidenter på sommaren är att antalet badgäster ökar.

Låter barn bada utan blöja

Oftast handlar det om att en oansvarig förälder låtit barnen bada utan blöja och då är olyckan snabbt framme berättar personal på badet.

– Många tror att det inte ska hända deras barn, men det händer ändå. Sällan kommer boven fram i dramat. Man upptäcker att här var det bajs och så måste vi stänga av, berättar en av tjejerna i receptionen.

Kompenseras med ny biljett

Drabbas man av stängda bassänger erbjuder badhuset nya badbiljetter som kompensation. Men man kan också välja att stanna kvar och sola eller bada i de pooler som fortfarande är öppna, vilket många gör berättar badchefen Bernt Jonsson.

– De tycker vi gör ett bra jobb med säkerheten. De tycker det är tråkigt att bassängerna måste stängas men de har förståelse för varför, säger han.

Vad det kostar varje gång flera bassänger måste stängas och saneras kan han inte svara rakt på, men uppskattar det till några tusen kronor om dagen i förlorade intäkter om en incident inträffar på förmiddagen.

– Sker det på morgonen vid tiotiden kan det vara många som vänder, men det är svårt att beräkna. Att hälla i klor är inga stora kostnader. Det är intäktsbortfallet som kostar, säger Hans Eriksson.

Mer läsning

Annons