Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skrev full pott på högskoleprovet

Högskoleprovet blev ingen succé för provskrivarna i Gävle. Av drygt 1600 som skrev provet i Gävle fick ingen full pott, vilket är sämst av alla provområden i Sverige.

Annons

– Det är svårt att säga varför det blev så. Men det man får lov att kolla på är hur utbildningsbakgrunden ser ut bland föräldrar till studenter i vår region, och den är tyvärr låg, säger Madelené Högström, samordnare av högskoleprovet vid högskolan i Gävle.

Drygt 60 000 personer skrev högskoleprovet den 2 april i år och av dem var det 274 som fick maxpoängen 2.0, det visar statistik som Umeå universitet tagit fram. Gävles provområde var det enda i landet som inte hade någon elev som fick alla rätt.

– Vi har inga dumbommar i Gävle, så vi behöver inte vara oroliga. Sen får vi inte glömma att Gävleborgare skriver på andra orter också, likväl som Stockholmare och Norrlänningar kommer hit och skriver, säger Madelené Högström.

Flest personer med toppoäng skrev sina prov i Uppsala eller utomlans. Där lyckades omkring nio promille kamma hem full pott. Emelie Eriksson

Mer läsning

Annons