Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen torsk hos Sodexho

Sodexho följer Världsnaturfondens rekommendationer och tar bort rödlistad fisk från sina menyer. Torsk, rödspätta och andra utrotningshotade fiskar kommer inte längre att serveras.

Annons

– Man skulle aldrig äta utrotningshotade fåglar eller däggdjur, varför då äta utrotningshotad fisk, säger Annette Linderoth, produktchef på Sodexho.

– Vi utesluter även tigerräkor, scampi. Däremot kan vi servera torsk som inte är rödlistad, linfångad torsk från Barents hav.

Kunderna påverkade

 

Beslutet beror delvis på att kunderna har efterfrågat det. Måltidsgästerna i skolor, på äldreboenden, sjukhus, patienthotell och personalrestauranger i hela landet erbjuds nu istället fisk som inte är rödlistad, som till exempel; kolja, hoki, sej, abborre och pangasius.

Sodexho har följt WWF:s riktlinjer sedan 1 september.

– Det kan finnas eftersläpningar på vissa produkter men från och med 1 september köper vi inte rödlistad fisk.

Sodexho lovade i våras att den giftiga smaktillsatsen natriumglutamat skulle tas bort från skolmaten men drog sedan tillbaka det beskedet.

 

Hur har det gått med glutamaten?

 

– Den finns kvar. Företagsledningen har inte fattat något beslut om att glutamaten ska tas bort. I dagsläget jobbar vi inte aktivt med det.

Mer läsning

Annons