Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget mer bergrum i silvergruvan

/
  • MYSTIKEN TÄTNAR. ”Jag har varit i kontakt med forskare som undersöker medeltida gruvor och de anser att det här är ett mysterium. Varför gav man upp det här omfattande arbetet? Det måste ha tagit minst 20 år att göra ett sådan här gruvhål. Vad var det som hände?”, undrar arkeologen Elise Hovanta.

Efter flera års arbete är botten nådd i Brunns Silvergruva.

På 20,7 meters djup tog det stopp, men man har inte hittat någon sidogång eller ytterligare bergrum som man hade hoppats på.

– Det är en liten besvikelse, men vi fortsätter att söka efter svar. Det är fortfarande spännande, säger Elise Hovanta, arkeolog och sekreterare i Föreningen Hedesunda silvergruvor.

Annons

Som Arbetarbladet skrev i förra veckan har föreningen sedan 2004 arbetat med att gräva i Brunn, på parkeringen intill Swedbank i centrala Hedesunda.

Mystiskt

Silvergruvan i Brunn är omgärdad av mystik. Man vet inte när den startades eller varför den fylldes igen med sand och grus när den stängdes under 1800-talet.

– Jag tror att de har varit på väg till en förbindelsegång men avbrutit det arbetet. Nu hoppas jag att det finns ett bergrum bara några meter från gruvhålet. Förmodligen kan vi undersöka det med mätmetoder, möjligtvis med ljudvågor som kan visa om det finns håligheter eller gångar vid sidan om eller om vi kan hitta en huvudingång.

Två gruvforskare kommer

Nästa lördag kommer två gruvforskare för att titta närmare på gruvhålet.

– En kille från Sala silvergruva ska även försöka datera hålet. Förmodligen är gruvan från 1200-talet eftersom det inte finns något skrivet om den.

Föreningens mål är att göra Brunns Silvergruva till ett spännande besöksmål, en turistgruva i liten skala. Anne Sjödin

Mer läsning

Annons