Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget skadestånd till Sandegårds anhöriga

Brottsoffermyndigheten betalar inte ut ett öre i skadestånd till Madeleine Sandegårds anhöriga. Skälet är att hon före mordet missbrukade narkotika tillsammans med mördaren. Beslutet kom som en kalldusch för Madeleines mamma Anette Lundström.
– Pengarna har ingen betydelse. Men sättet man behandlar oss på känns nästan som en ny kränkning, säger hon.

Annons

Avslaget från Brottsoffermyndigheten kom samma dag som Justitiekanslern beslutade att ge den 29-åriga kvinna som var närvarande vid mordet av Madeleine, men som friades av hovrätten, 194 000 kronor i ersättning för den tid hon satt häktad.

Att staten går med på att ersätta 29-åringen, samtidigt som Madeleines anhöriga nekas känns absurt, tycker Annette, trots att hon är medveten om att det är två olika typer av ersättningar som handläggs enligt olika lagar och av olika myndigheter.

Hovrätten gav Madeleine Sandegårds mamma och pappa och hennes son rätt till ersättning med 75 000 kronor vardera för kränkning och omkostnader.

Men enligt lagen har Brottsoffermyndigheten rätt att jämka vad domstolen ansett vara en skälig kränkningsersättning. Motiveringen i fallet Sandegård är att hon missbrukade narkotika tillsammans med de båda män som dömdes för mord och medhjälp till mord. Det innebar att hon utsatte sig själv för ökad risk att utsättas för våldsbrott. Enligt praxis innebär det att ersättningen sätts ned till noll, står det i myndighetens beslut.

– Det känns väldigt konstigt, vi anhöriga är ju helt oskyldiga, säger Anette Lundström, som hade sett en ersättning från staten som en upprättelse, som plåster på såren för två års lidande.

Familjen Sandegårds målsägandebiträde Bengt-Olov Horn är medveten om Brottsoffermyndighetens praxis, men tycker ändå inte att beslutet är skäligt i fallet Sandegård.

– Det kan vara en sak med en person som lever i ett långvarigt missbruk. Men Madeleine Sandegård började missbruka mindre än ett år före mordet. Att det skulle innebära att hennes anhöriga ska anses vara mentalt förberedda på att hon mördas är inte skäligt, säger Horn.

Brottsoffermyndighetens beslut kan inte överklagas. Den enda möjlighet som finnas att få en ändring är att begära att myndigheten själv omprövar sitt beslut.

– Jag måste stämma av det här med de anhöriga, men min bedöming är att vi måste begära en överprövning, säger Horn.

Mer läsning

Annons