Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid plockar 700 liter lingon för sjuka barn

/
  • PLOCKAR FÖR EN GOD SAK. I år har Ingrid och hennes man Hans-Åke plockat lingon i Häcklinge och Åmot.  I november åker de med en hjälpsändning och pengarna till Lettland.

Årets lingonskörd är rekordstor för Ingrid Söderberg i Valbo. Hon har hittills plockat drygt 700 liter som hon säljer och pengarna går till ett barnsjukhus i Lettland.

– Det här är det bästa jag gjort i mitt liv. Jag tröttnar aldrig, säger hon.

Annons

Med en vanlig gammeldags lingonplockare, två röda hinkar och ett stort hjärta beger sig Ingrid Söderberg till Häcklingeskogen. Det är dags för dagens lingonplockning, på en kvart har hon plockat en liter. Hon fyller snabbt två hinkar. Sedan hem och rensa på köksbordet och leverera till privata köpare eller sälja på marknad. Senaste helgen sålde de lingon på marknaden i Nybo.

– På två veckor har vi fått in 3 700 kronor. Det är ett bra lingonår i Mellansverige. Det här är rekord, säger hon.

Pengarna går oavkortat till det lettiska barnsjukhuset i Jelgava, sju mil söder om Riga. Ingrid och hennes man Hans-Åke, 60 år, har de senaste 15 åren plockat lingon och sålt för de sjuka barnen i Lettland. De har skickat många hjälpsändningar genom åren och planerar att åka dit i igen i slutet av november. Då med pengarna från lingonplockningen.

– Läkarna skickar bilder på barnen. Pengarna har bland annat bidragit till utflykter och fester för barnen. I år blir det kanske julklappar, säger hon.

Ingrid vet var det finns gott om lingon. Nu håller hon till i Häcklingeskogen. Men ovanför Åmot lyckades hon och maken plocka 200 liter – på en dag.

– Det är inte det minsta jobbigt. Jag gillar naturen och det här är som medicin, säger hon.

Snart är det säsong för höstkantareller och då drar hon i väg till skogen igen.

Pengarna åker med i lasset till Lettland. Det är givet. Även brödbak och lotteri ger bidrag.

– Jag har sett fattigdom och vet att de behöver pengarna mera än jag. Lågkonjunkturen har drabbat dem hårt med indragna löner, pensioner och barnbidrag.

I Lettland väntar fadderfamiljen med sju barn. Mamman har en hjärntumör och behöver pengar till magnetröntgen.

– Hon har lärt sig svenska och vi ringer ofta och pratar med varandra, säger Ingrid.

Mer läsning

Annons