Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Instagrambilden tog Gävlebo till kontrakt med Gucci

/

Martin Bohlin, 19 år från Gävle sitter på en roliga historia, om när han la upp en instagram-bild som gav honom modellkontrakt, och några veckor senare en exklusiv visning för Gucci i Milano.

Annons

En majkväll i Boulognern, det var så det satte igång. Martin och hans vänner satt och drack vin när han tog en bild på sig själv och la upp på sin flickväns instagram. Bildtexten löd: "hjälp mig bli känd" och i bilden "taggade" han en modellagentur. Samma kväll fick han svar, och de bad honom att mejla dem direkt.

– Vi började mest bara skratta då. Det var så absurt.

Hans flickvän fick tjata lite på honom dagen efter att skicka iväg det där mejlet. Men efter den kvällen i parken gick allt fort. Martin åkte ner till Stockholm, träffade agenturen och tog lite bilder. På väg därifrån hann han inte åka mer än några stationer på tunnelbanan innan de ringde och sa att han var bokad exklusivt för Gucci. Nåt slags invigningsskämt, tänkte han då.

Martin gick ut Vasaskolan i juni där han gått naturvetenskapliga programmet ("kanske därför jag var så skoltrött"), men han missade sin student. Då var han i Paris för att träffa olika modehus inför deras herrmodevecka. Det verkar inte bry honom så mycket att han missade den dagen, för det som hände i stället hade han väntat länge på.

Modeveckan i Italien var det första stoppet på Martins resa. Den började med ett dygns försening eftersom en blixt slagit ner i hans plan, men han kom till sist fram till den stora lagerlokalen i Milano där Guccis herrmodevisning skulle hållas.

– Jag hade verkligen längtat, och jag tänkte bara "jag vill göra det här NU". Efteråt kunde jag äntligen slappna av.

Allt han kunde tänka när han gick var "inte ramla, inte ramla". Som nummer 37 i ordningen av modeller så fick Martin vänta ett tag innan det var hans tur. Innan hade han inte varit speciellt nervös, och inte heller tränat på sin gång.

– Det var världens längsta runway, den var säkert 100 meter. Man gick ut genom lokalen och sen ut på någon slags lastkaj - där det också stod en massa press. Precis när jag var där ute så smällde någon upp en dörr som jag höll på att gå in i. Det var någon som skulle gå ut, och jag var bara en meter därifrån.

Det blev inga fler visningar i Milano - att vara bokad exklusivt som Martin var innebär att Gucci har första tjing och han fick inte göra något annat innan. En av de största grejerna som kan hända en ny modell, enligt Martin. Och sen bar det direkt av till Paris för ännu en visning.

Hela karusellen satte i gång strax efter midsommar och nu är han tillbaka i Gävle igen. En knäpp resa, mest för att allt har gått så fort konstaterar han. Han beskriver det som en dröm han har haft, även om han aldrig ansträngt sig för det tidigare. Martin hoppas kunna fortsätta jobba som modell i framtiden, och berättar att hans familj och omgivning har varit väldigt stöttande.

– När jag kom hem från Italien så jag upp en bild på facebook från visningen med bildtexten "Gucci exclusive bitch!". Det blev like-rekord gånger tre typ.

***

Klicka här för fler nyheter.

Mer läsning

Annons