Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte brottsligt att sälja bilder på Anders Eklund

Macken i Torsåker gjorde fel som sålde bilder på Anders Eklund från övervakningskameran till Expressen. Men de utnyttjade sin meddelarfrihet och kan därför inte straffas.

Annons

Det konstaterar länsstyrelsen i Gävleborg i ett beslut apropå bildförsäljningen.

I beslutet hänvisar länsstyrelsen till fallet där Stockholmskrogen Spy Bar lämnade bilder på fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic från en övervakningskamera till tidningen Aftonbladet som publicerade bilderna. Länsstyrelsen polisanmälde Spy Bar och återkallade tillståndet för övervakning.

Men länsrätten upphävde beslutet sedan justitiekanslern konstaterade att den som lämnade ut bilderna skyddas av meddelarfriheten och därför inte kan straffas.

I fallet med OKQ8 i Torsåker konstaterar länsstyrelsen att macken har brutit mot lagen om allmän kameraövervakning och att länsstyrelsen skulle kunna besluta att dra in tillståndet. Men man tar också hänsyn till de speciella omständigheterna som mordet på Engla i Stjärnsund skapade i Torsåkerstrakten och utgår ifrån att bildförsäljningen förblir en engångsföreteelse.

Länsstyrelsen har också vid ett tillsynsbesök försäkrat sig om att säkerheten kring det inspelade materialet är god. Mackens delägare Sonny Björtoft ville i går inte kommentera beslutet eftersom han ännu inte hade läst det.

Mer läsning

Annons