Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte fler poliser – men bättre resultat ändå

Polisen i Sverige får kritik av justitieministern. De har blivit flera tusen fler under de senaste åren – men löser inte fler brott. I Gävleborgs län ser det annorlunda ut. Antalet poliser har inte ökat – men fler brott blir uppklarade.

– Sedan ett år tillbaka jobbar vi på ett annat sätt. Det är en mindre toppstyrd organisation, med fler engagerade medarbetare som resultat, säger Gävlepolisens operative chef Pär Langer.

Annons

Det är Dagens Nyheter som har granskat polisens resultat. De senaste åren har antalet poliser ökat från drygt 17 000 till över 20 000. Målsättningen var tydlig. Fler brott ska lösas och brottsligheten minska. Så har det inte blivit. DN visar på område efter området att polisens resultat faktiskt har försämrats.

Justitieminister Beatrice Ask konstaterar att resultatet inte duger men säger samtidigt att det finns polisdistrikt som har lyckats bättre, och som andra kan lära sig av.

Ett av dem är Gävleborgs län. Ministern har varit på två besök här, senast i höstas.

Gävleborg bryter mönstret på två sätt. Här har antalet poliser inte ökat. Eller rättare sagt, det finns 18 fler poliser nu än för ett par år sedan. Mellan 2009 och 2010 var ökningen två anställda.

– Vi har anställt över 100 nya medarbetare, men avgångarna har samtidigt varit lika stora, konstaterar Langer.

Samtidigt har resultaten när det gäller flera brottstyper förbättrats. När det gäller ett prioriterat område – våld i offentliga miljöer – blev länet förra året bäst i landet på att redovisa färdiga polisutredningar till åklagare.

En förklaring är en ny arbetsmetod som går under namnet 72-timmarsmetoden och betyder full satsning på så många åtgärder som möjligt under de första dygnen i de utredningar där man från början kan se att det kan gå att få resultat.

– Arbetssättet har arbetslagen själva tagit fram. Det är ett resultat av mindre toppstyrning där medarbetarna får mer ansvar, och därmed mer engagemang, säger Langer.

Mer läsning

Annons