Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intern Centerkritik mot kärnkrafts-ja

/

Centerns partiledning får intern kritik efter regeringens uppgörelse om kärnkraften.


– Jag tycker att man har forcerat fram det här utan att prata med oss i partiet, säger Karin Ånöstam, C-distriktsordförande i Gävleborg.

Annons

I går kom de fyra partierna i den borgerliga regeringen överens om energipolitiken. Det innebär att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft upphävs. Nya kärnkraftverk får byggas där det finns sådana i dag och när de nuvarande har tjänat ut. Frågan har i årtionden varit en symbol för borgerlig splittring och vid folkomröstningen 1980 stod Centerpartiet på avvecklingssidan i linje 3.

– Jag var med och demonstrerade mot Forsmark, minns , C-oppositionsråd i Gävle som tror att det kommer att bli många och långa diskussioner om frågan inom partiet.

Själv är han fortfarande kärnkraftsmotståndare, men är samtidigt besviken på att det inte har satsats tillräckligt på alternativa energikällor tidigare.

– Vårt energiberoende gör att det inte går att bara klippa av kärnkraften i morgon. Därför är den här överenskommelsen nödvändig när vi fick igenom satsningarna på förnybar energi som vi ville, säger han.

Enligt partiledare Maud Olofsson har inte Centern ändrat åsikt om kärnkraften, men accepterat att leva med den under överskådlig tid. Många av de Centerpartister Arbetarbladet talat med är dock oroliga för hur partiet ska uppfattas utåt, när man släppt på en viktig profilfråga.

– Vi är ju ett parti som ska vara de smås företrädare i mindre kommuner. Nu verkar ledningen vara mer inriktad på att vinna marknaden i storstäder, men risken är att den som gapar efter mycket mister hela stycket, säger (C), kommunalråd i Sandviken.

tror att många äldre har gått in i partiet på grund av kärnkraftsmotståndet och att det kan uppstå en konflikt i den generationsväxling som just nu pågår, där många av de yngre inte var med i kärnkraftsdebatten på 70- och 80-talen.

– Det finns nog ett stort motstånd kvar i Gävleborg. Själv röstade jag nej i folkomröstningen och vill inte att det byggs några nya reaktorer, säger hon.

Gävleborgs C-riksdagsman ser sig själv som en av de ”mest militanta” kärnkraftsmotståndarna. Men även han säger ja till den nya överenskommelsen. Anledningen är att överenskommelsen slår fast att inte en enda statlig krona ska satsas direkt eller indirekt för att subventionera kärnkraft, samtidigt som ett större ansvar för säkerheten läggs över på kraftindustrin.

– Det gör att jag kan leva med den här ventilen. De offensiva satsningarna på energieffektivisering och förnyelsebar energi som vindkraft, vågkraft och solkraft gör att plussidorna överväger det negativa, säger han.

Samtidigt tror han att beslutet om kärnkraften inte kommer att spela så stor roll i praktiken. Han tror nämligen inte att det kommer att byggas några nya reaktorer.

– Möjligen någon liten i Oskarshamn där de äldsta reaktorerna finns i dag. Men kärnkraften kommer att minska i snabb takt eftersom vindkraften är betydligt mer lönsam, säger Sven Bergström.

Mer läsning

Annons