Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandrarna tar över växtriket

/
  • Värnar Gästriklands växter. Ove Lennström är floraväktaransvarig i Gästikland. Han berättar om vilka växter som hotas här och vad det beror på.
  • Lupinen tar över. Lupinen invandrade till Sverige som prydnadsväxt i svenska trädgårdar. Nu har den tagit över en stor del av floran längs med våra vägar.
  • Ros från Asien. Den asiatiska vresrosen har både vackra blommor och stora nypon. Längs med den svenska västkusten har vresrosen tagit över så pass mycket att framkomligheten blivit drabbad.

Lupinen, gullriset och vresrosen har invandrat till Sverige med hjälp av trädgårdsfantaster som vill pryda sina trädgårdar med vackra växter. De nya arterna har spridit sig över tomtgränserna, ut på våra åkrar och längs med våra vägrenar.

Annons

Nu hotas de ursvenska växterna.

– Lupinen är ju en väldigt vacker växt. Den är otroligt tjusig, men den är botanikernas fasa, säger botaniker Ove Lennström.

Vi följer med Ove Lennström ut längs med vägrenarna i Årsunda. Här kan han visa hur den asiatiska vresrosen, den nordamerikanska lupinen och det kanadensiska gullriset i stort sett tagit över.

– Inga andra växter får plats, förklarar han.

 

invasiva arter, alltså arter som planterats utanför sitt ursprungliga spridningsområde och på det nya stället sprider sig och tränger undan de existerande arterna.

Vresrosen från nordöstra Asien har vackra, rosa blommor och stora nypon. Det gula, granna kanadensiska gullriset kommer likt den ståtliga blå lupinen från Nordamerika. Det är helt klart vackra växter, alla tre. Problemet är att de tränger undan svenska växter som skogsklocka och grådådra.

– Det är ju inte lupinens fel. Det är en fin och trevlig växt, det är vårt förändrade kulturbeteende som ställt till det, säger Ove Lennström.

En art som nästan helt har försvunnit från Gästrikland är grådådran. Den har i stort sett slagits ut av de invandrade arterna. Ove Lennström är något så fint som "floraväktaransvarig" för Gästrikland, och det var länge sedan han fick syn på en grådådra.

– Tidigare har den funnits vid Järnvägsmuseet, men nu kan vi inte hitta den, berättar han.

 

av Gästriklands hotade växter. Den trivs allra bäst på de platser där lupin, gullris och vresros tagit över, alltså längs med vägrenarna. Skogsklockan har mycket svårare att sprida sig än de invandrade arterna så den har minskat kraftigt under senare år.

För att rädda de hotade svenska arterna vill Ove Lennström för det första sprida information.

– Nu är det många som mejar ner allt, förutom lupinerna. Man tycker att de är så fina så man låter bli dem.

 

bör de som arbetar med att röja växter längs med vägrenarna veta när röjning lämpligast bör ske. Skogsklockans blomningstid infaller under juni till augusti, så röjning bör ske före eller efter detta.

För det tredje bör vägrenar och ängar slås med lie, inte mejas ned med trimmer.

– Trimmern gör stora sår på växterna och det gör det svårt för till exempel skogsklockan att återhämta sig, säger Ove Lennström.

Mer läsning

Annons