Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till bekämpning av mygg – men några områden blir utan

I fredags kom beslutet från Naturvårdsverket att Nedab får tillstånd att bekämpa mygg även i år.
En lättnad efter förra sommarens myggplåga till följd av översvämningarna i Dalälven.

Annons

Förutom de områden som tidigare fått bekämpning med det biologiska medlet BTI ansökte Nedab om att få bekämpa ytterligare tre områden i Gävle kommun. Det handlar om Jordbärsmuren nordöst om Gysinge, Spjutholmen norr om Söderfors och Tjursöarkipelagen söder om Hedesunda.

Men där fick de avslag. Länsstyrelsen i Gävleborg vill använda "alternativa åtgärder" i stället för BTI.

– Förra sommaren hade boenden i de områdena stora problem med stickmygg, säger Martina Schäfer, biträdande bekämpningsledare i Nedab som sköter myggbekämpningen.

Efter att myggfällor placerats ut i de drabbade områdena kunde forskarna på Nedab konstatera att det var mer än tillräckligt med mygg för att kunna söka tillstånd för bekämpning.

– Men myggor kan flyga långt så vi fick först lokalisera vart larverna kläcks någonstans, säger Martina Schäfer.

I de tidigare bekämpade områdena runt nedre Dalälven är det dock fritt fram för ny bekämpning. Pengar finns, men Nedab har ansökt om mer.

Martina Schäfer och hennes kollegor är ute minst en gång i veckan för att kontrollera drabbade områden och fånga in larver.

Larverna får sedan växa upp i labbet, i en "mosquito breeder", en sorts burk där larverna kläcks och sedan blir till mygg. På så sätt kan forskarna artbestämma och ta reda på mer om myggen.

Redan nu kan man se myggor. Men då handlar det inte om stickmyggor utan om så kallade vårmygg, stora honor som övervintrat.

– Vi kan inte veta om det blir mycket mygg i sommar. Men just nu ser det bra ut i Dalälven, vattenstånden har minskat och det är ingen akut situation med översvämningar.

Läs också: Sterilisering kan vara alternativet mot stickmyggorna vid Nedre Dalälven

Läs också: Han varnar för att översvämningsmyggen blir fler: "Kommunen måste ha en plan"

Mer läsning

Annons