Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till förskollärarexamen

/
  • Efter det tunga beskedet i december var gårdagens besked mycket välkommet. Det innebär att den viktiga förkollärarutbildningen blir kvar på högskolan.

På tisdagen kom glädjebeskedet – Högskolan i Gävle får behålla förskollärarutbildningen.

Efter avslaget i fjol ger Högskoleverket nu klartecken.

– Det känns jättebra. Det är verkligen en tyngd som faller, säger utbildningsledaren Micael Melander.

Annons

Det var i december som högskolan i Gävle nekades rätten att utbilda nya förskollärare. Kort därefter förlorade man även grundlärarutbildningen.
Ett tapp av viktiga utbildningar med många studenter och en stor prestigeförlust.

Högskolan gav sig dock inte utan lämnade i mars in en ny ansökan och igår kom glädjebeskedet: Högskolan i Gävle får rätt att examinera förskollärare.
– Det är fantastiskt roligt, det här är väldigt positivt för högskolan och för hela regionen, säger rektor Maj-Britt Johansson.
– Vi var så hemskt besvikna när vi fick nej, därför är det extra kul idag, säger en jublande glad Kia Kimhag som är lärare på förskollärarprogrammet.

Det är också en stor lättnad för högskolan att efter många negativa besked – så sent som häromdagen nekades man rätten att utbilda civilekonomer – få lite glada nyheter.
För de 700 personer som lite på vinst och förlust har sökt förskollärarutbildningen i Gävle i höst är det också ett positivt besked. Nu blir utbildningen av.

Många av dem har på grund av osäkerheten sökt till flera högskolor men med 250 förstahandssökande räknar rektor Maj-Britt Johansson med att man ska kunna fylla de 120 platserna.

Av de nio högskolor som underkändes i fjol har sex ansökt igen och av dem har alla utom en fått godkänt av Högskoleverket.

Har ni blivit snällare?
– Alla ansökningar var inte så välgjorde förra gången. Många har haft de här utbildningarna i många år och trodde kanske att det var självklart att de skulle få behålla dem. Den här gången har man blivit bättre på att beskriva den kompetens man har, säger Jana Hejzlar, utredare på högskoleverket.

Högskolan i Gävle har tydligare beskrivit sina examensmål, dessutom har man genom samarbete med kulturskolan förstärkt lärarkompetensen i bland annat musik.

Nu väntar ytterligare ett par veckor av nervös väntan – i mitten av juni kommer besked om hur det går med grundlärarutbildningen.

Mer läsning

Annons