Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till nytt kraftvärmeverk i Gävle

De första besluten om ett nytt kraftvärmeverk i Gävle fattades på tisdagen. Det var styrelserna i Gävle Stadshus AB och Gävle Energi som sade ja till kommunens gemensamma projekt med Korsnäs. Om miljardprojektet blir verklighet räknar man med att minska koldioxidutsläppen i Gävle med 13 procent.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat planerar Gävle kommun och Korsnäs att investera i ett gemensamt biobränslebaserat kraftvärmeverk för 1,8 miljarder kronor. Syftet är att säkra miljövänliga värmeleveranser till Korsnäsfabriken och fjärrvärmekunder i Gävle från år 2013. Bygget ska ske inom Karskär Energis fabriksområde, är tänkt att påbörjas nästa sommar och ska stå klart hösten 2012.

Eniga styrelser

Eniga styrelser i de kommunala bolagen Gävle Energi och Gävle Stadshus godkände på tisdagen investeringen.

– Det känns verkligen jättekul, samtidigt som mycket återstår. Men nu har vi bra förutsättningar för att både kommunstyrelsen och fullmäktige också godkänner det, säger Carina Blank (S), ordförande för Gävle Stadshus AB.

Hon är även glad över att kommunen hunnit fatta positiva beslut innan Korsnäs ägare Kinnevik ska besluta om sin del av investeringen på sitt styrelsemöte 7 december.

Minskat utsläpp

Om det nya kraftvärmeverket blir verklighet innebär det att det totala koldioxidutsläppet i Gävle kommun minskar med 64 000 ton. Det motsvarar 13 procent av det totala koldioxidutsläppet i kommunen som 2007 var omkring 490 000 ton.

– Det är också otroligt bra och innebär att vi når upp till ett av våra miljömål. Vi bygger bort den enskilt största utsläppskällan i Gävle, säger Carina Blank.

Nytt bolag ska bildas

Investeringen ska gå till på det sättet att det nya bolaget Bomhus Energi AB bildas och ägs till hälften av kommunen och till hälften av Korsnäs. Investeringspengarna, för kommunens del 900 miljoner kronor, finansieras med ett långsiktigt banklån i bolaget.

Mer läsning

Annons