Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag blev alldeles lugn inombords

Jag brukar vara skeptiskt inställd till personer som lyriskt berättar om något som totalt har förändrat deras liv. Därför intar jag från början en ganska avvaktande hållning när Richard Sundström berättar att han har en apparat som kan känna av exakt hur man mår.

Annons

Den kan tydligen hjälpa en att lära sig mer positivt tänkande och på det sättet få en att må bättre rent fysiskt. Det låter för bra och, framför allt, för enkelt för att vara sant.

Just därför tyckte jag också att det var värt att prova.

Själva apparaten ser inte mycket ut för världen. Den är en liten svart klämma med en sladd som är kopplad till en dator. Klämman sätter man fast i ena örsnibben och sedan ser man direkt på skärmen vad man har för hjärtrytm. Trots att jag känner mig ganska lugn är min kurva väldigt taggig och osymmetrisk.

Nu lär Richard Sundström mig den enklaste av alla de övningar han kan. Jag ska lägga båda händerna över bröstkorgen, blunda och tänka intensivt på något positivt, något som gör mig glad. Sedan ska jag ta ett djupt andetag och försöka få det att kännas som att jag andas in genom hjärtat. Det kanske låter konstigt, men faktum är att det känns som att jag gör det. Jag släpper ut luften och gör sedan om samma andningsövning flera gånger efter varandra.

I början svarar hjärtat med att rusa igång ordentligt och ticka, men efter bara ett litet tag kommer jag in i en skön och lugn hjärtrytm.

Efteråt känner jag mig avslappnad inombords. Till och med lite trött. På dataskärmen ser jag min kurva, som blev mycket jämnare när jag började med andningsövningarna.

Enligt ”tränaren” Richard Sundström var den lilla övning jag fick prova bara det första steget i hela programmet mot att hitta en samstämmighet mellan hjärtat och kroppens nervsystem. Apparatens känslighetsgrad kan varieras och om man ställer upp den kan den tydligen visa ännu mer exakta känslor. Fråga mig inte hur det går till, men visst låter det väldigt bra.

Å andra sidan kändes det som att även min enkla övning gjorde nytta. Om den förändrade mitt liv är svårt att säga, men den kan nog få mig att tänka efter och ta det lugnt i den stressiga vardagen då och då. En stund att bara andas lugnt och tänka positivt kan jag faktiskt ta mig även utan den lilla klämman i örat.

Mer läsning

Annons