Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag gillar Sverige"

Att slå någon är fel. Att säga ”jävla neger” är fel. Att kalla någon ”svennehora” är fel. Att ha en blågul tröja är inte fel. Inte heller att sjunga nationalsången. Inte om man gör det glatt och för att man gillar Sverige eller är stolt över svenska prestationer.

Annons

Riktigt fel blir det däremot om symbolerna används för att säga ”jag är en riktig svensk, det är inte du” eller ”kom inte och ta vårt land”. Då handlar det inte om kärlek till ett land. Då är det ett avståndstagande, ett främlingsfientligt avståndstagande. Det är inte nazism, men det är fel.

I onsdags publicerade vi en artikel om ett bråk på Sofiedalsskolan som följdes av en hätsk stämning med främlingsfientliga inslag. Jag har aldrig förr skrivit en artikel som lett till en så intensiv debatt på vår hemsida arbetarbladet.se.

Över hundra personer har diskuterat bråket på Sofiedalsskolan. Inläggen handlar om smygrasism i Valbo, fosterlandskärlek, svenska symboler, vem som startade skolbråket, föräldrarnas roll, hur lärarna hanterar situationen och så vidare.

Vem som började bråket har mindre betydelse. Den som slår en annan person ska inte kunna skylla ifrån sig och säga ”jag blev ju provocerad”. Lika lite ska den som trakasserar någon för dennes hudfärg eller utländska bakgrund kunna säga ”de får skylla sig själva för de slog en tjej”.

Elever på Sofiedal och Steneberg: hur tror ni samhället skulle fungera om det var fritt fram att begå brott eller fel för att någon annan gjort fel först? Det är som att säga ”Någon stal min cykel, då kan jag stjäla tillbaka en annan cykel”.

Jag gillar Sverige. Ibland är jag riktigt stolt över Sverige. Inte bara när favoriten Susanna Kallur tar världsrekord.

Jag är även stolt över att Sverige är ett öppet land där man får diskutera olika åsikter. Där människor har rätt att vara stolta över sin bakgrund och sitt sätt att leva. Där det är förbjudet att trakassera varandra på grund av politisk övertygelse, hudfärg eller var ens mormor föddes.

Min pappa kommer från Finland och jag är uppvuxen i en frikyrka. Kommer din pappa från Somalia och är du uppvuxen i en moské? Jag skulle vara ännu mer stolt över Sverige om folk kunde se oss som lika ”riktiga” svenskar.

Mer läsning

Annons