Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag har alltid velat göra ett bra jobb”

/
  • Vill förändra. Brynäs är inte det första komplicerade uppdrag som Bo Bylund tar på sig.
  • Gillar skogen. Bo Bylund tycker bäst om omgivningarna kring Gävle, med dess skogar och vatten.

– Karriär? Nej, det var aldrig något mål när jag var ung. Generaldirektör visste jag knappt vad det var, säger Bo Bylund. Ändå är det med tre direktörsposter i bagaget som han nu tar över ordförandeklubban i Brynäs.

Annons

att ha blivit vald, tycker han, och verkar mena det.

När Arbetarbladet träffar honom på kansliet intill Läkerolarenan håller han som bäst på att bekanta sig med personalen och pappersexercisen i en förening som han de senaste årtiondena bara beundrat på avstånd.

Besöken här kommer att bli tätare nu, även om ordförandeskapet mest måste skötas på kvällar och helger. Men Bo Bylund har inget emot att komma tillbaka till orten som han lämnade som nittonåring.

– Gävle är ju min hemstad. Tills för bara några år sedan hade jag min pappa kvar i stan, och jag har fortfarande min släkt här. Det kändes inte alls svårt att åka hit i morse, säger han.

Bo Bylund tycker om Gästrikland, med sitt vatten och sina stora skogar. Engagemanget i Brynäs är av gammalt datum.

när kusinen Lasse var med och tog SM-guld i Brynäs var det nog som allra störst.

– Lasse var en idol för mig, och den som först väckte mitt hockeyintresse, förklarar Bylund.

Kusinerna stod nära varandra; deras pappor ägde Bylunds gardiner tillsammans. Själv spelade Bo Bylund bandy och orienterade under ungdomsåren i Gävle, och han tycker att idrottskulturen i Gästrikland är speciell, särskilt när det gäller vintersport. Fortfarande snörar han på sig löparskorna med jämna mellanrum, men lagsport har det inte blivit utrymme för på länge.

Men även om det var ett tag sedan han satt klistrad på läktaren vid alla matcher, så har han inte släppt Brynäs ur sikte. Han tycker att laget står för ishockey ”av finaste märke”, även om föreningen fått mycket kritik de senaste åren.

– Visst, precis som alla andra hade jag hoppats på att Brynäs skulle ta sig till SM-slutspel den här säsongen. Nu blev det inte så och när det blir problem med sporten blir det också ekonomiska problem. Men jag tycker ändå att tränare och spelare gjorde goda insatser, säger Bo Bylund och lutar sig tillbaka mot en stol i det opersonliga konferensrummet.

Ungefär då går brandlarmet någonstans på arenan. Personalen på kansliet försöker förgäves hitta vad som utlöst det. Bo Bylund suckar och går och sätter sig på en bänk utanför Gunder Hägg-stadion.

– En gång satte det igång på Arbetsförmedlingens huvudkontor för att någon hade glömt mat i mikron. 500 personer fick utrymmas. Du kan ju tänka dig, säger han.

generaldirektör för tre myndigheter och var också statssekreteterare åt Mona Sahlin vid 90-talets början. Han säger att han är van att leda organisationer med mer än 10 000 anställda. Den erfarenheten tror han kan bli användbar också i mindre skala. Bylund tror att Brynäs kan vända den negativa trenden. Det gäller att få alla att arbeta mot ett och samma mål, menar han, och det är en utmaning han gillar.

Men han hade inte låtit sig väljas till ordförande om han inte först hade sparkats som generaldirektör för Arbetsförmedlingen strax före jul förra året. Regeringen avbröt ett anställningskontrakt som skulle gällt till 2011, utan vidare förklaring om varför Bylund skulle bytas ut. I dag, flera månader efter att han lämnat sin post är det fortfarande inte helt bestämt vad han ska göra på regeringskansliet, dit han omplacerats.

När beskedet kom var han upprörd över hanteringen. I ett internt mejl till medarbetarna jämförde han beskedet med ett blixtnedslag. Men nu känner han sig tillfreds med hur situationen utvecklats.

– Jag är inte en sådan där person som går omkring och ältar. Jag försöker dra lärdomar från vad som har hänt och sedan gå vidare. Nu är det ordförandeskapet i Brynäs som gäller och jag kommer att koncentrera mig på det.

det enda krångliga uppdrag Bylund har tagit på sig. Han har lett regeringens förhandlingar om kärnkraftsavveckling, och när han tillträdde som direktör för Arbetsförmedlingen var den öppna arbetslösheten mer än sex procent. Dessutom var det han som ledde det omstridda bygget av tunneln genom Hallandandsåsen.

Från början är han jurist, och jobbade länge som förbundsjurist för Metall. Men socialdemokratiska regeringar har haft en förkärlek för att sätta Bylund i ledningen för stora projekt. Varför då, egentligen?

– Ja, det har nog bara blivit så. Jag gick ju inte ur gymnasiet och tänkte ”nu ska jag bli generaldirektör”. Det visste jag knappt vad det var. Men jag har alltid velat göra ett bra jobb. Sedan var det väl någon som märkte det och på den vägen är det.

Att få tiden att räcka till annat än de offentliga uppdragen är svårt. Men böcker och läsning har man alltid plats för, tycker Bo Bylund. Dessutom har han upptäckt sifferpusslet Sudoku.

– Jag har gått ifrån varianten med nio rutor. Det finns en annan version med både siffror och bokstäver. Väldigt krångligt, säger han nöjt.

Mer läsning

Annons