Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag tycker att det är helt rätt väg att gå”

Svenska barn ska lättare kunna adopteras bort om det är för barnets bästa. Det föreslår en utredning som presenterades för regeringen i går.

Annons

I dag är det mycket ovanligt att svenska barn adopteras bort, mellan 25 och 50 barn per år i landet.

När socialtjänsten utreder vad som ska hända med barn som inte kan tas om hand av de biologiska föräldrarna överväger man oftast över huvud taget inte adoption. I stället placeras barnen på familjehem i väntan på att föräldrarna ska kunna ta hand om dem.

Många andra tillbringar större delen av uppväxten i olika familjehem.

Utredaren Anne Kuttenkeuler presenterade i går ett förslag om modernare adoptionsregler. Hon tror att vissa av fosterbarnen skulle må bättre av att bli adopterade.

– En adoption kan på ett annat sätt än en fosterhemsplacering ge trygghet för hela livet. Det finns också forskning som tyder på att det generellt går bättre för barn som är adopterade än för barn som under lång tid är placerade i fosterhem.

Utredningen föreslår att barnets bästa alltid ska vara avgörande när en adoption övervägs. Dessutom ska anställda inom socialtjänsten få utbildning i adoptionsfrågan.

Utredningen föreslår att även sambor, inte bara gifta ska kunna adoptera sin partners barn.

– Jag tycker att det är helt rätt väg att gå. Om barnet fått en uppväxtplacering ska det öppnas möjligheter för adoption. Det blir en trygghet för barnet att veta att det här är min familj och det är här som jag ska växa upp, säger Lars Lodin, chef för familjehemsgruppen i Gävle.

I dagsläget är det 152 barn och ungdomar i Gävle som är fosterhemsplacerade och har varit det i minst sex månader.

Det finns barn som varit utplacerade i över 15 år.

– Mig veterligen har vi inte vid något tillfälle genomfört en adoption av ett familjehemsplacerat barn under de senaste åren.

– Vi har en tradition inom familjehemsvården att barnet ska ha en fortsatt kontakt med sina biologiska föräldrar, om det är möjligt. Syftet med en placering är att barnet ska kunna återvända till sina biologiska föräldrar. Forskning visar att det är betydelsefullt för barnets utveckling att veta om sitt ursprung och ha en kontakt med föräldrarna.

Lars Lodin berättar att familjehemsgruppen jobbar allt mer med vårdnadsöverflyttningar, som är så nära en adoption man kan komma i dag.

Mer läsning

Annons