Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnvägsbyggare ställer ut i helgen

/
  • Finjusteringar. Christina Engström tyckte det var roligast att placera ut figurerna i sitt landskap.
  • Pillrigt arbete. En av de 70 utställarna arbetar med sin modul. Tillsammans skapar alla moduler en över 200 meter lång järnväg i miniatyr.
  • Hantverk. Trädstammen kan göras av koppar ur elledningar som tvinnas. Trädkronan består av krossat skumgummi som doppats i lim.

I helgen intas järnvägsmuseet av ett 70-tal modelljärnvägsutställare. Nu visar de upp vad många timmars slit åstadkommit.

Annons

– Byggandet har fått en renässans, säger Anders Larsson på järnvägsmuseet.

På 1980-talet uppfanns ett system som modelljärnvägsbyggare världen över i dag förhåller sig till. Det har gjort att byggare kan träffas och foga samman sina olika delar till en helhet. Systemet anger vissa mått för hur byggandet ska gå till. Som att varje modul ska vara jämna 20-tals centimeter lång och 48 centimeter bred.

En av utställarna på järnvägsmuseet är Christina Engström. I hennes modul finns en modell av banvaktarstugan utanför järnvägsmuseet. För ett år sedan visste Christina Engström ingenting om modelljärnvägsbyggande.

– Jag uppfattade mig först som inte så kreativ och klumpig med verktyg. Men jag har lärt mig mycket och det har varit roligt hela tiden.

Hon har fått hjälp av proffsbyggaren Bengt Lindberg. Han tipsade bland annat om hur en potatisåker kan göras.

– Den består av toppar från ljung, säger Bengt Lindberg.

Anders Larsson på järnvägsmuseet ser en ljus framtid för modelljärnvägarna.

– Intresset falnade i slutet av 80-talet. Fast nu växer det igen, allt fler är med.

Mer läsning

Annons