Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnvägsplaner kan ge kortare restid

Nya järnvägsplaner kan ge kortare restid mellan Gävle och Sundsvall. Företaget Sweco har fått i uppdrag av Trafikverket att utforma en vägplan, som ska korta restider för pendlare och skapa en mer effektiv tågtrafik.

Annons

Uppdraget innehåller bland annat en utbyggnad av ett dubbelspår, i cirka 17 kilometer, från Sundsvalls centralstation mot Gävlehållet. Enligt projektledare vid Trafikverket, Robert Pettersson, gör detta det möjligt för tåg att mötas i hög fart och det finns flera fördelar för pendlare.

– Det här gör att det blir betydande skillnader i tid, men hur mycket kan jag inte säga. På sträckan med dubbelspår kommer man att kunna köra upp till 250 kilometer i timmen, till skillnad från drygt 100 km i timmen, som det ser ut i dag, säger han.

Kostnaden på projektet planeras att bli ungefär två miljarder kronor och arbetet väntas börja i början av nästa år. Men Trafikverket beräknar att järnvägen först kan byggas år 2023.

– Vi kommer att skicka in planen år 2019 och så fort domen har vunnit laga kraft kan vi börja bygga. Det kan ta ungefär tre till fyra år efter det, säger Robert Pettersson.

Mer läsning

Annons