Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättefartyg med 660 platser kan bli flyktingboende i Norrsundet

/
  • Vid den här kajen ska det flytande boendet ligga. 660 platser är beräknat, men det finns utrymme för ytterligare 98 personer om så krävs.
  • Här är det tänkt att passagerarfartyget med plats för 660 asylboende ska ligga vid kaj. Med blått är markerat var fartyget ska ligga, och i direkt anslutning ligger slussen med passervakt. Varje person som lämnar eller återvänder till fartyget, registreras.

Ett kryssningsfartyg med boendeplats för 660 asylsökande kan bli verklighet i Norrsundets hamn.
Avtalet mellan Migrationsverket och ett skotskt rederi är redan klart.
Enligt vad Arbetarbladet erfar ska en ansökan om bygglov lämnas in till Gävle kommun under tisdagen.

Annons

Ännu är inte avtalet slutet mellan rederiet och Norrsundets hamn, men allt tycks gå sin gilla gång, och Gävle kommun är informerad om planerna på ett fartygsboende.

Enligt uppgifter kommer drygt 600 nyanlända, varav 40 barn i olika åldrar, att bo på fartyget. Alla sovplatser är ovanför vattenytan, och det kommer att finnas familjehytter för dem som behöver det.

Ombord finns alla finesser som tänkas kan – kök, matsal, gym, bio, klubbrum, läkar- och tandläkarmottagning. Det finns även möjlighet att omvandla havsvatten till tvätt och dusch, för övrigt finns redan vattenledning och elförsörjning framdraget till hamnen.

Totalt kommer det bli ett 50-tal tjänster inom städ, vakt, tvätt och kost. Dessutom blir 30 tjänster knutna till rederiet för service och skötsel av fartyget.

– Fartyget blir i stor utsträckning något av ett samhälle i samhället och ett asylboende som alla andra, menar Peo Apel, informationsansvarig vid Södra Norrlands Hamn och Logistik AB.

Fartyget kommer att ligga vid kaj med avspärrning mot hamnområdet, och en vaktsluss med passersystem blir placerad nedanför industrimuseet Kastellet. Alla som lämnar fartyget får legitimera av- och påstigning. Försörjningsfordon kommer dock att använda hamnområdets infart.

I fredags informerade Södra Norrlands Hamn och Logistik AB ett tiotal personer från Hamrångebygdens näringsliv om planerna kring boendet.

– Från hamnens sida är vi neutrala, vår uppgift är att ta emot båtar, och denna gång kan man väl säga att det är en annan sorts last än vi är vana vid, säger Bengt Lönnberg, som är ordförande i SNHL.

Kryssningsfartyget kommer till hamnen, sedan slussas människor dit via Migrationsverket.

Avtalet med rederiet skrivs för ett år i taget, med eventuell förlängning upp till max fyra år. Viktigt för Södra Norrlands Hamn och Logistik AB är att inte störa det långt gångna gasprojektet.

Så snart det tillfälliga bygglovet har getts av kommunen så avser SNHL att underteckna avtalet med rederiet.

Mer läsning

Annons