Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jenniefer ger liv åt fantasin

/

I ett Gävle som vintertid mycket väl kan ha flest Stadium-jackor per capita och sommartid påminner om en reklamfilm för H&M eller Dressmann så framstår 20-åriga Jenniefer Brundin som ett irrbloss i mörkret där hon går Drottninggatan fram i sin Cosplay-kostym. Vadå, det känns helt naturligt, skrattar hon.

Annons

Cosplay kommer från costume play, där karaktärer från fantasins värld får liv genom kreativa människor. För Jenniefer Brundin började intresset för cosplay med att hennes kusiner intresserade henne för Japan. Sedan lockades hon in i anime (japanska för animerad film) av sin dåvarande pojkvän. Första cosplay-konventet besökte hon 2011 som Ciel Phantom-hive från serien Black Butler. Nu är hon med och ordnar konvent själv och det kommande, Närcon i Linköping som börjar på torsdag, blir hennes 23:e konvent där hon möter likasinnade som klätt ut sig till sina favoritkaraktärer från serier och film.

– Men det är ingen maskerad, slår Jenniefer fast direkt.

– På en maskerad klär man ut sig och umgås som vanligt. I cosplay klär man ut sig och är sin karaktär; sitter, står, äter och pratar som den.

Många av hennes cosplay-kompisar bor i Stockholm och Uppsala så mycket av kontakten sker via Facebook. Där diskuteras kommande kostymprojekt och hur de väljer en ny karaktär...

– Jag har alltid fått ett slags band till karaktärerna jag cosplayar, jag ser något i dem som finns hos mig. Jag ”faller” för dem och på två röda sekunder vet jag att den här karaktären måste jag cosplaya!

Och sedan syr du dygnet runt för att hinna få kostymen färdig till nästa cosplay-konvent?

– Nej (skratt). Jag köper en del och får hjälp av mina vänner att sy resten. Förr var det tabu att köpa dräkterna, man skulle sy sina kläder själv, som till Cosplay-SM. Nu är köpta dräkter mer accepterade i cosplaysamhället. Det jag har på mig nu, som Rima från Vampire Knight, har kostat mig ungefär 1 000 kronor.

Genom åren har Jenniefer iscensatt ett tiotal olika karaktärer. De hon är mest nöjd med är just Rima från Vampire Knight och Meirin från Black Butler.

Har det hänt att inte någon vet vem du ska vara?

– Ja (skratt) en gång var jag Kaiko från Vocaloid och ingen fattade...

Vilken är din drömkostym?

– Svår fråga. Jag måste nog säga Winter Wonder Lulu från League of Legends, i alla fall för tillfället.

Jenniefers hobby är också delvis hennes jobb då hon förutom att studera på Högskolan i Gävle jobbar extra bland änglavingar och Game of Thrones-svärd på Kalas & Co en maskeradbutik i Gävle.

Jag jobbar med det jag älskar, är det inte det man ska göra (skratt)?

Om jag skulle prova på cosplay skulle jag vilja vara min seriefavorit Träskmannen (Swamp Thing) en forskare vars labb fullt av kemikalier sprängs av skurkar så att han hamnar i ett närliggande träsk och blir mer ”botanisk” än han skulle vilja. Hur gör jag?

–Träskmannen funkar i cosplay. Du behöver en hel del latex till dräkten, antagligen en kroppsstrumpa, delar av camouflagekläder och kroppsfärg.

Ska jag lära in karaktären och några repliker innan jag tar tåget till Närcon i Linköping?

– Absolut! Ju mer du kan om karaktären desto mer lik blir du och det är bara positivt! Jag brukar ofta fokusera på små detaljer för att det gör helheten så mycket bättre.

Hur länge tänker du fortsätta cosplaya?

– Man kan hålla på så länge man vill.Den äldsta cosplayaren jag mött är en morfar på drygt 40 år, som brukar vara Luigi. Men flera av mina kompisar har slutat då de tycker att de växt ifrån det. Trots att de är yngre än mig…hm. Men jag är inte barnslig – jag är bara mig själv!

Mer läsning