Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jennifer från Gävle var mitt i Londons upplopp

/
  • 21-åriga Jennifer Jonsson, uppvuxen i Gävle och bosatt i Peckham, södra London, hamnade i måndags mitt i upploppen. Det här är en bild hon tog med sin mobilkamera i samband med att ett stort antal småbutiker plundrades.
  • Det fanns poliser i Peckham i måndags, men inte tillräckligt många för att förhindra den plundring av butiker som satte igång senare på kvällen. Bilden togs av Jennifer Jonsson, tidigare Gävlebo som nu bor några minuter från platsen.
  • Jennifer Jonsson, 21, kommer från Gävle men bor nu i Peckham, som drabbades hårt av våldsamheter och plundring tidigare i veckan.

21-åriga Jennifer Jonsson från Gävle bor i södra London, ett par minuter från Peckhams sönderslagna huvudgata. I måndags såg hon hur människor plundrade butikerna.

– Det var helt extremt, jättesorgligt, säger hon.

Annons

Galet, ofattbart, som i en film. Så beskriver Jennifer Jonsson det hon såg i måndags, bara några minuter från sitt hem.

– Det har lugnat ner sig nu, men allt är förstört. Omkring Peckham High Street ser det ut som efter ett krig, säger hon.

Jennifer Jonsson kommer från Gävle men flyttade till London för tre år sedan. Hon bor och jobbar som receptionist i stadsdelen Peckham. I helgen hörde hon om upploppen och plundringarna i Tottenham och andra delar av London. När hon i måndags skulle hem från jobbet förstod hon att oroligheterna spridit sig till hennes stadsdel. Det kändes säkrare att ta bussen i stället för att gå hem.

– Men bussen stannade och alla fick gå ur. De hade spärrat av för biltrafik kring huvudgatan. En massa folk hade samlats, det var "riot police" där och alla butiker hade stängt. Då tyckte jag väl mest att det var drygt.

Hon gick hem. Men när hon och vännerna hon delar lägenhet med såg rökpelare bortifrån huvudgatan bestämde de sig för att gå närmare för att se vad som hänt.

– Vi hade inte fattat hur extremt det var, då skulle vi inte ha gått dit. Vi såg butiker som blev sönderslagna, folk som sprang omkring och stal. På sidogatorna såg vi inga poliser alls, folk kunde bara gå rakt in.

Peckham är ganska fattigt, men Jennifer Jonsson har haft en känsla av att det finns en lokal sammanhållning. Hon är förvånad över att folk varit beredda att förstöra sin egen stadsdel.

–Mest tycker jag synd om alla småföretagare. Det är inga stora kedjor, utan småbutiker. De har fått allt de har förstört.

Mer läsning

Annons