Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jessicas mage kollapsade efter tvillingfödsel

/
  • Jessica Tidlund med sina tvillingflickor Gabriella och Julia:
  • Efter operationen mår Jessica mycket bättre och magen har blivit mindre.
  • Två år efter förlossningen såg magen fortfarande gravid ut. Så här såg magen ut före operationen i mars.
  • Jessicas höggravida mage när hon väntade tvillingar.
  • Gabriella och Julia Bergström är två och ett halvt år nu.
  • I 2,5 år har Jessica Tidlund lidit av magsmärtor och tvingats fortsätta bära gravidkläder eftersom magen inte blev mindre efter förlossningen.

2013 födde långdistanslöparen Jessica Tidlund två friska tvillingflickor. Men över två år efter förlossningen såg hon fortfarande gravid ut och hon plågades av svåra magsmärtor.
– En röntgenundersökning visade att det var 13 centimeter mellan mina magmuskler, säger Jessica som är på väg tillbaka efter en operation.

Annons

Läs mer: Det finns ingen gravidförsäkring som täcker mammans förlossningsskador

En putande mage som ibland kallas för ”Mummy Tummy” kan vara separerade magmuskler och kallas med medicinska termer Diastasis recti. Tillståndet kan leda till bråck, mag- och tarmproblem och ont i ryggen. Trots att problemet är vanligt är okunskapen stor och det kan därför vara svårt att få hjälp.

– Det dröjde över två år innan jag fick veta vad mina magproblem berodde på, säger Jessica Tidlund.

I december 2013 födde hon tvillingarna Gabriella och Julia, de vägde tre kilo i var. Det var en stor ansträngning för Jessicas kropp.

– Alla sa att tvillingar föds för tidigt, men så blev det inte. När det var en vecka kvar till beräknat datum stod jag nästan inte ut längre, jag orkade inte vara gravid en sekund till. Då satte de i gång mig på sjukhuset.

Jessica, som är lång- och medeldistanslöpare började snart motionera efter förlossningen. Hon rasade snabbt i vikt men magen såg fortfarande gravid ut.

– Jag promenerade och sprang med tvillingbarnvagnen. Jag blev mager men magen blev inte mindre.

Hon fick hjälp av en sjukgymnast som gav henne ett träningsprogram. Men det hjälpte inte, i stället blev magsmärtorna värre och hon fick en hård knöl ovanför naveln.

Läs mer: Låt kroppens signaler styra din gravidträning

– Det gjorde otroligt ont och jag blev begränsad i mina möjligheter att röra mig. Från att springa tre mil i veckan blev jag så dålig att jag knappt kunde gå ut med soporna.

Det var också påfrestande att få kommentarer om den "gravida" magen.

– Två år efter förlossningen fick jag ofta höra saker som: "Grattis! Ska du ha en eller två den här gången."

Flera gånger fick hon åka akut till Gävle sjukhus på grund av svåra magsmärtor.

– En gång ramlade jag ihop när jag var ensam hemma med barnen, men jag lyckades larma ambulans. På sjukhuset trodde de att tarmen kommit i kläm.

Men en röntgenundersökning visade att hon hade ett 13 centimeter stort mellanrum mellan magmusklerna och därför kunde tarmarna inte hållas på plats. Normalt brukar avståndet inte vara mer än max tre centimeter.

Jessica fick veta att det fanns en specialiserad läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala som kunde hjälpa henne. Hon remitterades dit och i mars fick Jessica äntligen göra den efterlängtade operationen.

– Jag är inte återställd än, men jag räknar med att bli det. Jag har lite vätska i magen som inte ska vara där och jag får fortfarande ont när jag anstränger mig, men jag mår ändå så mycket bättre. Magen har dragit ihop sig, det är helt magiskt! Det känns som att jag fått mitt liv tillbaka.

Vad ser du fram emot mest att kunna göra?

– Ut och springa i Hemlingby med min 91-åriga tränare. Och köpa nya kläder.

Wilhelm Graf är överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och specialiserad på den här typen av operationer. Det var han som genomförde Jessicas operation.

– När en operation är nödvändig används patientens egna vävnader eller ett särskilt nät för att förstärka bukväggen, säger Wilhelm Graf.

Går det att förebygga problemen under graviditeten?

– Under en graviditet påverkas bukmuskulaturen, det blir ett ökat tryck i bukhålan. Komplikationerna går till viss del att förebygga genom bra kost och träning. Men det går inte att helt få bort riskerna.

Tvillingfödsel ökar riskerna för delade magmuskler eller om kvinnan har benägenhet för vävnadsförsvagning.

– Men de allra flesta som får problem kan bli hjälpta, säger Wilhelm Graf.

Läs också: Freja har blivit storasyster

Mer läsning