Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JK utreder inte anklagelser mot AF-chef i Gävle

Justitiekanslern, JK, utreder inte anklagelserna om att en sektionschef på Arbetsförmedlingen i Gävle hanterat reglerna om lönebidrag felaktigt och gjort sig skyldig till tjänstefel.

Annons

En namngiven sektionschef skulle ha brutit mot lagar och regler när han våren 2008 beslutade att ett 40-tal plusjobbare skulle få fortsatt anställning i Gävle kommun med ett generellt lönebidrag på 85 procent. Arbetarbladet berättade om fallet i fjol. Vi berättade också att det var emot reglerna och att Arbetsförmedlingens centrala ledning krävde att felen skulle rättas till.

”Vi gjorde inte individuella bedömningar och hade inte fullständigt underlag när vi tog besluten”, medgav Lars Ahlstrand, chef för kontoret i Gästrikland.

Sektionschefen har fått jobba kvar. Anmälaren hävdar att besluten om lönebidrag och andra anställningsstöd omfattade cirka 50 miljoner kronor.

JK har tagit del av Arbetsförmedlingens åtgärdsplan och därefter lagt saken åt sidan.

JK:s handläggare Judit Farago Gontier skriver att JK:s granskning inte ska ersätta rättstillämpning som ankommer andra och att påståenden om brott i regel utreds av polis och åklagare. Hennes svar ligger kvar hos JK i väntan på att den anonyma avsändaren hör av sig. Anders Eklind

Mer läsning

Annons