Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO ger Gävle-polisen skarp kritik

En vecka efter att de två polisaspiranterna anställts fick de sköta känsliga förhör i en sexualbrottsutredning. Omdömeslöst, anser JO i en svidande kritik mot Gävlepolisen.

– Jag finner det anmärkningsvärt, för att inte säga obegripligt, att polismyndigheten inte ens i efterhand insett det olämpliga i förfarandet, skriver JO i beslutet.

Annons

Det var sommaren 2007 som en man hämtades av Gävlepolisen som misstänkt för våldtäkt mot två flickor, en 14 och en 16 år.

Med vid gripandet fanns ett par erfarna poliser, men inne i polishuset fick två helt nyanställda aspiranter sköta förhören både med den misstänkte och de två flickorna.

Polisaspiranter är färdiga med sin utbildning, men gör under de första sex månaderna en provtjänstgöring där de under handledning ska lära sig omsätta skolkunskaperna i praktiskt arbete.

Reagerade hårt

Den brottsmisstänkte reagerade hårt, framförallt mot det första förhöret som hölls med honom. Han hävdar bland annat att han inte erbjöds en försvarare. Någon notering om det finns inte heller med i protokollet.

Han ansåg också att förhörsutskriften innehöll missuppfattningar där hans uttalanden blandats ihop med de målsägande flickornas.

I domen där mannen fick tre års fängelse, kritiserar även Gävle tingsrätt just det polisförhöret. Förhöret hade redigerats och sammanfattats under mellanrubriker, på ett sätt som mer var förhörsledarnas uppfattning än en neutral återgivning av förhören. Bevisvärdet av förhöret var mycket lågt, ansåg tingsrätten.

JO håller i sitt beslut med om det. JO ägnar sig sedan åt att utreda frågan om det över huvud taget är lämpligt att låta polisaspiranter sköta den hör typen av förhör.

”Ytterst lämpliga”

I sitt yttrande har Gävlepolisen framhållit att de båda aspiranterna hade tidigare yrkeserfarenheter, bland annat av arbete med barn, som gjorde dem ”ytterst lämpliga” som förhörsledare, trots deras bristande poliserfarenhet. De hade dessutom tillgång till chefer och erfarna kollegor som de kunde rådfråga.

Men JO har en helt annan uppfattning och hänvisar till lagar och förordningar där det klart och tydligt anges att både känsliga sexualbrottsutredningar och förhör med unga personer ska skötas av poliser med speciell kompetens på området.

Förtjänar allvarlig kritik

JO avslutar med att polismyndigheten förtjänar allvarlig kritik. Att man i sina yttranden efteråt dessutom stått fast vid att aspiranterna var lämpliga förhörsledare är anmärkningsvärt, för att inte säga obegripligt, enligt JO.

Polisledningen hade i går inte hunnit läsa JO:s kritik.

– Jag känner inte ens till att det fanns en anmälan, säger operative chefen Pär Langer.

Mer läsning

Annons