Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben räddas i hamnen

/

Kommunägda Gävle Hamn AB tar över verksamheten i Gävle Stuveri. Affären gjordes upp i samband med en lunch på onsdagen. – Jag är övertygad om att det här är bästa lösningen för både våra kunder och Gävle Stuveris anställda, säger Lennart Jansson, vd och styrelseordförande i Gävle Stuveri.

Annons

Det betyder att stuverijobben ser ut att räddas. Meningen är att de anställda, 54 arbetare och 14 tjänstemän, byter arbetsgivare från 1 maj.

Det kommunägda hamnbolaget tar också över maskiner och annan utrustning, datorer, it-system och inventarier.Affären förutsätter godkännande från kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Förhandlingarna påbörjades i höstas och har dragit ut på tiden. Dagarna före jul beslutade styrelsen för Gävle Sjöfarts AB, ägare till Gävle Stuveri, att avveckla stuveribolaget och varsla samtliga anställda om uppsägning.Under de senaste veckorna tycks förhandlingarna ha intensifierats och på onsdagen träffades parterna över en lunch för att räta ut de sista frågetecknen.

– Stuveriets kunder kan känna sig säkra på fortsatt service. I en gemensam organisation har vi större möjligheter att bli effektiva och få mer kunder till hamnen. Vi skapar en bättre plattform, säger Fredrik Svanbom, vd i Gävle Hamn AB.

Inkråmsaffär

Övertagandet sker genom en så kallad inkråmsaffär. Hamnbolaget tar över innehållet men inte bolaget Gävle Stuveri.

Fredrik Svanbom räknar med att de allra flesta av stuveriets anställda får jobba vidare med Gävle Hamn som arbetsgivare.

– Jag kan inte säga exakt hur det ska se ut men det är klart att huvuddelen behövs i den nya organisationen, säger han.

Den sammanslagna verksamheten ska skötas i ett helägt dotterbolag till Gävle Hamn AB.I affären ingår inte fastigheten på Alderholmen, där Gävle Stuveri har sitt huvudkontor. Den ingår i en annan affär med Gävle kommun. Inte heller Lennart Jansson och den tidigare vd:n Anders Fröjd följer med i affären.

Hur mycket kommunen och dess hamnbolag betalar för stuverirörelsen vill ingen av parterna avslöja i dagsläget.

Mer läsning

Annons