Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben viktigast även i Europaparlamentet

/
  • MANAR TILL HOPP. Mitt i krisen kan ett Europaparlamentsval vara viktigt. Socialdemokraten Marita Ulvskog pratade med arbetslösa i Gävle under gårdagen.
  • TYCKER TILL. Lars Sefbom vill att arbetslösa ska få mer pengar. Men han vill också att partiledaren Mona Sahlin ska avgå.

Europaparlamentsvalet närmar sig. Socialdemokraternas toppkandidat Marita Ulvskog besökte i går Gävle och träffade arbetslösa.
– Det kan vara ett helvete för en långtidsarbetslös att hamna mitt i krisen. Men vi måste ta tillvara alla krafter och många viktiga beslut fattas i EU, säger hon.

Annons

Ett 30-tal arbetslösa kom till Varva, Arbetsmarknadsenheten, för att lyssna till socialdemokraten Marita Ulvskog. 7 juni är det Europaparlamentsval och hon är en av kandidaterna som är på kampanjturné.

Under förmiddagen praktiserade hon på Ängslunda äldreboende i Arbrå. Hon lyfter fram patientsrörlighetsdirektivet – alltså att vi ska bevara sjukhus och vårdcentraler i Sverige och inte köpa vård utomlands. Även kollektivavtalen är en hjärtefråga för Ulvskog.

Men det låga valdeltagandet inför EU-valet kvarstår och Marita Ulvskog vill ändra på det.

– Använd rösträtten. Om man tittar på hälften av ärendena i kommunfullmäktige så har EU satt ramarna för dem. Därför måste vettiga människor skickas dit. Vi påverkas dagligen av det som beslutas i EU.

Att EU skulle hjälpa Sverige på rätt väg när det gäller arbetslösheten är ingen omöjlighet enligt Ulvskog.

– Det handlar bland annat om stora investeringar när det gäller till exempel infrastrukturen, energisystem och järnvägar. Det kan ge flera jobb lokalt på till exempel Sandvik.

Hon lyfter även fram den höga arbetslösheten bland unga i Sverige. En grupp som fortsätter att växa.

– Mitt i den här krisen måste det ändå finnas hopp. Jobben måste vara den viktigaste frågan även i Europaparlamentet.

Men de arbetslösa åhörarnas fokus låg inte bara på EU-valet. Någon ville diskutera LO-basen Wanja Lundby Wedins misslyckanden och en annan Mona Sahlin.

– Jag är sosse och jag tycker att ni ska göra er av med Mona Sahlin, sa Lars Sefbom, 62 år.

Han har jobbat som lokförare fram till 2006, då han fick diabetes.

– Jag tycker att det är tråkigt att vi får så lite pengar som arbetslösa. Många andra länder i Europa har mer, säger han.

Mer läsning

Annons