Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan vill ta Broadway till Gävle

/
  • Johan Östlund hade varken sjungit eller dansat tidigare när han som 18-åring fick en roll i
  • Premiären av
  • Johan Östlund repeterar tillsammans med Gefle Forums körer.   Foto: Privat.
  • Trojkan består av Magnus Carlsson, Adam Gardelin, Annika Uppenberg och Johan Östlund. Magnus, Adam och Johan har varit med sedan starten 2010. Annika tillkom för tre år sedan.
  • Under två-tre helger har körerna repeterat intensivt med Johan Östlund.

Gävleborna törstar efter showbiz, det är musikalproducenten Johan Östlund övertygad om.
Han tänker förvandla Gävle till Sveriges eget Broadway.

Annons

Johan Östlund är en tvättäkta musikalnörd. Han fullkomligen älskar genren och ryser av välbehag när han ska förklara det fantastiska med musikaler.

– Det är något alldeles speciellt när allt; musik, sång, dans och känslor faller på plats.

Just nu spelas "Les Misérables" som körkonsert på Gefle Forum. Johan Östlund är delaktig som konstnärlig ledare från Trojkan Nöjesproduktion, som har sin bas i Stockholm. 25 amatörsångare från Gefle Forums körer "Trutarna" och "Fantasia" uppträder tillsammans med Trojkan. Det är fjärde året i rad som de samarbetar. I höst ger de tre föreställningar på Gefle Forum. Den över två timmar långa föreställningen skulle ta månader att repetera för proffs men amatörkören har bara repeterat under några intensiva dagar.

– Det är så läckert! Vi gör en hel föreställning som vi har repeterat under två-tre helger. De hinner det. Det är ingen proffskör men de går in med en härlig inställning. Och publiken är med på de premisserna.

Läs också: Gävlekör köper kyrka i Sörby för 4 miljoner

Johan tycker att det är roligt att jobba både med proffs och amatörer.

– Amatörer vet sällan själva vilka gränser de har och kan utvecklas otroligt mycket på kort tid. Det är så skoj att få vara med om det.

Vilka är fördelarna med en så kort repetitionstid?

– Oavsett vilka förberedelser man gör så hamnar man alltid i ett läge någon vecka före premiären då man måste få ihop allt. Vi hoppar över alla onödiga grejer och går direkt till det läget.

Johan Östlund är född och uppvuxen i Gävle men bor sedan många år tillbaka i Stockholm. Det musikaliska intresset har han med sig från åren på Kulturskolan i Gävle då han spelade piano. När teatergruppen "Bomhus nästa" sökte killar till uppsättningen av "West side story" var det en kompis mamma som uppmuntrade Johan att söka.

– Jag hade aldrig sjungit eller dansat innan, jag hade inte ens sett en musikal. Men hon tyckte att det skulle vara något för mig. Jag var livrädd när jag åkte till Bomhus på audition.

Han fick rollen som Riff och efter det var han fast. När Johan gick tredje året på Polhemsskolan satte han upp musikalen "Rent" på Folkets hus i Gävle. De spelade ett tiotal föreställningar. Johan började på Ackes dansskola och han tävlingsdansade i ballroom och latinamerikansk dans. Men han vågade inte tro att han skulle kunna jobba med showbiz så han flyttade till Stockholm och började plugga byggteknik och design på KTH i stället.

– Jag tänkte att min kreativa sida skulle få utlopp genom designdelen, men det visade sig snart att det var mer fokus på byggteknik och jag insåg att jag inte skulle trivas som byggtekniker. Jag slutade efter ett år.

2010 bildade han tillsammans med två andra musikalfantaster Trojkan nöjesproduktion. De är en grupp som gör musikaler, shower och komedier. Johan har från start varit en av Trojkans konstnärliga ledare och varit ansvarig för det musikaliska och koreografiska.

– Vår ambition är att kunna försörja oss på det här.

De har gjort flera shower i Stockholm och har bland annat satt upp nyskrivna och egenproducerade föreställningar under den queerfeministiska scenkonstfestivalen på Boulevardteatern i Stockholm. Inför årets pridevecka spelade de musikalkonserten "Broadway ladies", som uppskattades stort av publiken.

– Det har gått jättebra varje år.

Efter att ha samarbetat med körer i Gävle vill Trojkan testa musikalmarknaden i Gävle. Till nästa år planerar de att flytta sitt kontor till Gävle.

– Här finns potential. Gävle har konserthuset, Lyriska sällskapet Gävleborg, showgruppen Hits for you och olika gästspel, "Sound of music" gick för utsålda hus. Publiken kommer till de musikalproduktioner som sätts upp i Gävle. Man får så mycket värme och kärlek från Gävlepubliken.

Läs också: Lyriska Sällskapet spelar "Sound of music" i Stora gasklockan i Gävle

De vill arrangera workshops, coacha körer och sätta upp musikaler. De har redan spanat in en lämplig lokal för sina shower – Gävle teater.

– Det är en gammal, fin och genuin teater. Salongen med lampetter på väggarna är så vacker, säger Johan lyriskt.

– I Stockholm är marknaden mättad och privatteatrarna hankar sig fram. Nu vill vi testa en mindre men hungrig stad och då är Gävle perfekt.

– Vi vill ta Broadway till Gävle!

Läs mer: Gävles teatrar håller stödfest för flyktingar

Mer läsning

Annons