Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonathan övervann sin spruträdsla

/
  • NERVÖS. Jonathan Blanke är både spruträdd och lite misstänksam inför vaccinet, men har ändå kommit till Sätras hälsocentral för att ta svininfluensavaccinet.
  • STICK. Tobias Sandström får sin vaccinspruta av distriktssköterskan Maria Östlund.

Massvaccinationerna har startat igen. Nu är det 20–29-åringarnas tur och på Sätra hälsocentral hade många tagit chansen.

– Än så länge har jag inte fått uppåtpekande näsa som en gris, rapporterar Jonathan Blanke, 20, några minuter efter sin spruta.

Annons

Redan en kvart innan hälsocentralen öppnat är det kö utanför entrén. Distriktssköterskan Maria Östlund konstaterar att det är flera nu än det varit under helgen.

Även helgöppet

– Alla har nog inte förstått att vi har öppet på helgerna också, misstänker hon.

En av de första i kön är Jonathan Blanke, 20 år. Han är både lite spruträdd och misstänksam inför vaccinet, men har ändå bestämt sig för att ta det.

– Jag tar det för att inte vara så självisk. Men de har ju inte testat det på någon längre period än tio år så man undrar ju om det framkallar något längre fram. Men då dör vi ju allihop samtidigt i så fall, säger han med ett snett leende.

En bit längre bak i kön står småbarnsmamman Veronica Björklund, 29. För henne var det ett enkelt beslut att komma hit.

Självklart val

– Min yngsta är bara två månader och får inte vaccinera sig. För mig är det självklart att vaccinera mig, jag vill ju inte smitta min bebis.

Dörren öppnas och kön ringlar in på hälsocentralen. Vid entrén delas kölappar ut, tillsammans med de lappar som ska fyllas i och lämnas till sjuksköterskan. I kväll är det fem sjuksköterskor som jobbar med vaccinationerna och ytterligare tre personer håller ordning i väntrummet och på kösystemet.

Våndan över

En stund senare är pinan över för Jonathan.

Sprutan är tagen och han får, som alla andra, vänta på hälsocentralen 15 minuter för att försäkra sig om att han inte får någon allergisk reaktion på vaccinet.

– Det gick bra. Snabbt och smärtfritt. Och än så länge har jag inte fått uppåtpekande näsa så jag ser ut som en gris, säger han och skrattar.

Mer läsning

Annons