Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonsson varnar för problem

Anders W Jonsson (C) är stolt över det nya beslutet att de drabbade barnen får en ekonomisk ersättning.

Men han varnar för problem med gränsdragningar och bevis.

– Det kommer att bli diskussioner om vilka som har rätt till ersättningen, säger Jonsson som är ledamot i riksdagens socialutskott.

Annons

Anders W Jonsson var en av kritikerna som önskade att regeringen redan från början hade följt upprättelseutredningens förslag och betala ut en ekonomisk kompensation till de vanvårdade barnen.

– Beslutet blev fel och det visar den starka oppositionen. Därför känns det klokt att regeringen ändrat uppfattning och tar ett nytt bättre beslut, säger Jonsson och fortsätter,

– Och det känns väldigt skönt att vi fattat beslutet ihop med oppositionen, nu slipper vi politisk oenighet i ett senare skede, säger han.

Anders W Jonsson menar att det aldrig handlade om att spara pengar utan var en fråga om rättsosäkerhet.

– Och det är det fortfarande. Vi måste frångå våra gängse principer, och det kommer att bli en hel del komplicerade bevisfrågor och gränsdragningar, säger han.

Varje sökande persons rätt till ersättning ska prövas av en myndighet och det är där Anders W Jonsson menar att det kan uppstå problem.

– Alla kommer inte att nå upp till beviskraven och några kommer att bli besvikna, säger han och poängterar att det nya beskedet är oerhört glädjande.

Mer läsning

Annons