Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jorge har fått känna på tortyr

/
  • För att påminna eleverna om att koncentrationsläger inte bara är något som funnits i Tyskland på 1940-talet utan på flera andra ställen långt senare i historien bjöd Hedängskolan på förintelsens minnesdag in Jorge Contreras för att prata om sin tid i fyra chilenska läger.
  • Jorge Contreras berättelse om hur han torterades och skenarkebuserades i fyra koncentrationsläger efter militärkuppen i Chile 1973 och sedan skickades ut ur landet grep tag om eleverna. ”Man blir väldigt berörd. Det är hemskt men också viktigt att lyssna på. Det får en att tänka efter”, sa niondeklassarna Ida Stridh och Ennali Quispe.

Jorge Contreras greps vid militärkuppen i Chile 1973. Under 15 månader satt han i fyra koncentrationsläger där han torterades och utsattes för skenavrättningar.

På förintelsens minnesdag fick Hedängskolans elever höra hans berättelse.

Annons

På Hedängskolan i Storvik arbetar man ständigt med att hålla minnet av förintelsen till liv och när det på fredagen var årsdagen av Auschwitz befrielse valde man att ta upp egenskaperna tolerans, respekt och eget ansvar.

För att påminna eleverna om att koncentrationsläger inte bara är något som funnits i Tyskland på 1940-talet utan på flera andra ställen långt senare i historien hade man även bjudit in författaren Jorge Contreras som föreläsare.

– Vi vill ge en bredare bild och få eleverna att förstå att mänsklig ondska är något som ständigt måste bekämpas, förklarade läraren Mikael Gränsgärd.

Jorge Contreras var 27 år, banktjänsteman i huvudstaden Santiago och fackligt aktiv när han, precis som tiotusentals andra, arresterades en knapp månad efter militärkuppen i Chile 1973 för sina vänstersympatier.

Tortyren och förnedringen inleddes på den beryktade Nationalstadion och fortsatte i ytterligare tre koncentrationsläger.

I en knäpptyst fullsatt Storviks kyrka berättade Jorge Contreras om hur han utsattes för två skenavrättningar.

– Men det värsta var att höra när andra torterades, att höra gråt och skrik utan att kunna göra något. De torterade föräldrar och barn tillsammans.

Efter 15 månader landsförvisades Jorge Contreras. Han fick politisk asyl i Sverige och kom till Arlanda i januari 1975.

Sedan dess har han bott i Stockholm och arbetat som utredare på landstinget. Men han är ofta ute och föreläser om sin historia och har skrivit en bok om kuppen och terrorn i Chile.

– Att berätta om vad som hände är ett sätt att hedra mina mördade och försvunna kamrater.

Efteråt var eleverna märkbart tagna av föreläsningen.

– Man blir väldigt berörd. Det är hemskt men också viktigt att lyssna på. Det får en att tänka efter, sa niondeklassarna Ida Stridh och Ennali Quispe.

Mer läsning

Annons