Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Källmursskolan kan blienda högstadiet i Bomhus

Källmursskolan kan bli enda högstadiet i Bomhus i stället för Lillhagsskolan.


Skolområdeschefen Johan Rasmussen har fått nya utrednings-


direktiv.


Det innebär också att det inte kommer något beslut om Bomhusskolornas framtid i november.

Annons

Huvudalternativet är fortfarande att stänga Källöskolan, låta Källöbarnen gå på Källmursskolan och i sin tur flytta Källmursskolans elever till Lillhagsskolan, som blir enda högstadiet i Bomhus.

Men nu vill barn- och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark, s, rikta mer ljus på ett av alternativen: Att tvärtom låta Lillhagsskolans högstadieelever flytta till Källmursskolan.

Detta har tidigare bedömts som omöjligt: Lokalerna på Källmursskolan är för små.

– Men nu har jag bett skolområdeschefen se närmare på om det verkligen är så. Jag har sett exempel på att man kan utnyttja lokalerna effektivare genom att att lägga scheman på olika vis, säger Jens Leidermark.

I praktiken innebär det att högstadieeleverna mister sina hemklassrum.

– I dag står ju vad jag förstår klassrummet tomt när eleverna går till olika specialsalar, säger Leidermark.

Enligt Johan Rasmussens tidigare utredning är Källmursskolan byggd för att kunna ta emot 270 elever.

– Nu måste vi räkna på åtminstone 360 elever. I praktiken innebär det fyra parallellklasser. Vi får prova oss fram och se vad det kan få för konsekvenser, säger Johan Rasmussen.

En av orsakerna till vändningen är nya siffror från Gavlefastigheter. Både Lillahgsskolan och Källöskolan är i behov av rust, och tidigare bedömdes det som mest lönsamt att rusta Lillhagsskolan och riva Källöskolan.

Men nu har prislappen på rust av Källöskolan sänkts, samtidigt som renoveringen av Lillhagsskolan väntas bli dyrare än man tidigare trott.

I det nya alternativet kan i stället delar av Lillhagsskolan rivas. Den är i så fall tänkt att bli F-6 skola. Det kan också bli så att Kastets skola flyttar in. Om Kastet blir kvar i nuvarande lokaler väntar annars en upprustning även i det fallet, värd omkring 25 miljoner kronor.

Ytterligare ett skäl till att Leidermark vill utreda Bomhusfrågan närmare är problem med logistiken i huvudalternativet. Lillhagsskolan som enda högstadium kräver som sagt en upprustning, och det innebär att omflyttningarna inte kan ske förrän detta är gjort.

Enligt Rasmussen handlar det om två-tre års fördröjning.

Frågan om skolornas framtid har visat sig mer komplex än man förutsett. Det nya uppdraget innebär att tidsplanen förlängs.

– Jag bedömer att vi inte hinner ta beslut i november, säger Jens Leidermark.

Frågan kan hamna på politikernas bord tidigast vid sammanträdet 10 december.

Mer läsning

Annons