Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Källöskolan kan rivas

/
  • Blir p-plats? Källöskolan ska enligt planerna rivas för att ge plats åt parkeringar.
  • källö flyttar in. Huvudförslaget innebär att Källmursskolan försvinner som högstadium och Källöskolans elever flyttar in.
  • kan få flytta. Ett av alternativen innebär att Holmsunds förskola flyttar in i Källögården.
  • ett högstadium. Lillhagsskolan kan bli det enda högstadiet i Bomhus. Men skolan måste rustas, och prislappen landar sannolikt runt 70 miljoner kronor.
  • oviss framtid. Det är ännu oklart vad som händer med Kastets skola.

Förslaget om att lägga ne
d
Källmursskolan ligger fast.


I ett nytt underlag avfärdar skolområdeschefen alternativen.


Huvudspåret innebär också att Källöskolan ska rivas för att ge plats åt ny skolgård.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat att Bomhus på grund av elevminskningarna sannolikt bara kommer att ha en högstadieskola i framtiden.

I våras hade tjänstemännen ännu inte bestämt sig för om Källmursskolan eller Lillhagsskolan skulle få stryka på foten. En springande punkt var om Lillhagsskolan kan rymma samtliga högstadieelever i Bomhus.

I september presenterade skolområdeschefen Johan Rasmussen siffror på att så är fallet.

Och nu är resten av underlaget färdigt.

Politikerna tar över

I rapporten, som ska diskuteras av politikerna i morgon, går Rasmussen igenom tre olika alternativ som i grova drag går ut på att antingen Lillhagsskolan blir enda högstadiet i området eller omvänt att Källmursskolan blir det. Den tredje lösningen skulle innebära att båda skolorna blir kvar.

För dyra alternativ

Men enligt honom blir båda de sistnämnda alternativen för dyra. Om Källmursskolan blir kvar måste både Lillhagsskolan och Källöskolan renoveras. Totalsumman landar då på minst 90–100 miljoner kronor. Dessutom skulle det kräva en utbyggnad av Källmursskolan som inte är realistisk.

Om båda skolorna blir kvar handlar det om in investeringskostnad på omkring 130 miljoner.

Rasmussen fortsätter därför på sitt huvudspår: Att Lillhagsskolan blir det enda högstadiet. Det innebär att investeringen stannar på omkring 70 miljoner kronor, priset för att rusta upp Lillhagsskolan.

Flyttkarusell

Förutom att Källmursskolans elever får flytta till Lillhagen medför förslaget att Källöskolans elever i sin tur flyttar in på Källmursskolan.

Tanken är att Källöskolan sedan ska rivas, något som beräknas kosta 6–8 miljoner kronor.

Bra skolgård

– Det är för att vi lättare ska kunna skapa en bra skolgård för eleverna från Källö som flyttar in på Källmursskolan. Vi bör helst flytta parkeringarna till den plats där Källöskolan nu står, säger Johan Rasmussen.

I skolrockaden ingår också att Källögården fylls med verksamhet, antingen genom att Kastets skola flyttar in och gården görs om till skola, eller genom att Holmsunds förskola tar lokalen.

– Det håller vi öppet så länge, säger Johan Rasmussen.

Korsnäs blir fadder

Enligt planerna ska Lillhagsskolan dra nytta av närheten till Korsnäs och Kastvallen. Korsnäs ska bli fadderföretag till Lillhagsskolan.

– Det är en dialog vi har redan nu, säger Johan Rasmussen.

Mer läsning

Annons