Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallt men inte rekordkallt

/
  • Iskall reporter. Arbetarbladets reporter testade utomhusbassängen på Fjärran Höjder. Temperaturskillnaden mellan vatten och luft var 43 grader i går.

Den stränga vinterkylan kom till Gästrikland under fredagen.

Trots det var det fortsatt badväder på Fjärran Höjder – även om temperaturskillnaden mellan vatten och luft var 43 grader vid utomhusdelen av bassängen.

Annons

Fredagsmorgonens –15,6 grader är kallast hittills den här vintern i Gävle. Men även om så låga temperaturer är ovanliga så här års är det inget extremt väder.

– Nej, vi har haft tillfällen då det varit kallare före den 20 december. 2004 till exempel var det ännu kallare redan i slutet på november och 1999 noterades minus 24 grader i Gävle 16 december, meddelar meteorolog Sverker Hellström på SMHI.

Enligt SMHI fortsätter den bistra väderleken in i nästa vecka. Någon gång under julhelgen spås en dipp med temperaturer ner mot minus 20 grader i Gästrikland.

Riktigt så kallt var det alltså inte i Gävle i går men fullt tillräckligt kallt för att det skulle vara ordentligt kallt på sina håll, om man säger så. Fråga bara Tony Holm. Han skottade ett tak på Södra Kungsgatan och om det var minus 11 nere på gatan så kan man fråga sig hur kallt det var uppe hos Tony, där en lätt vind gav ytterligare svalka? Kallt var det i alla fall, det bekräftade han sammanbitet.

Då var det skönare på Fjärran Höjder. Den större barnbassängen har en utomhusdel – och att simma ut där i riktigt vinterväder är en upplevelse. Varm källa på Island, snarare än badhus i Gävle, är känslan i det ångande vattnet. Men det gäller att hålla sig kvar i bassängen. I vattnet var det 32 grader varmt i går, i luften 11 grader kallt...

Mer läsning

Annons