Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan bli dyrare att bli av med avfall

Gästrike återvinnare planerar att höja taxorna för både hämtning av hushållsavfall och tömning av enskilda avlopp. Även avgiften för latrinhämtning höjs.

Annons

LÄS ÄVEN: Insändare – Jag vill inte betala deras sophämtning

LÄS ÄVEN: Snart blir sophämtningen dyrare

Gästrike återvinnares styrelse vill höja taxorna för hushållen från och med januari 2017. Om förslaget går igenom kommer avgifterna för hämtning av hushållsavfall gå upp med i snitt 1,94 procent, vilket enligt Gästrike återvinnare innebär en höjning på fyra kronor i månaden för ett av deras vanligaste villaabonnemang.

Dessutom kommer det bli dyrare att bli av med slammet från enskilda avlopp. Gästrike återvinnare vill höja avgiften med 60 kronor per ton och 70 kronor per tömning. Priset för latrinhämtning planerar att höjas med 100 kronor per år och tunna.

– För att kunna täcka de kostnader vi har idag och ser framför oss är det oundvikligt att taxorna måste justeras. Vi arbetar hela tiden intensivt med att hitta så kostnadseffektiva lösningar som möjligt i vår verksamhet och vi har också lyckats hålla våra taxor på en rimlig nivå under årens lopp, men vi ser inte att vi kan komma undan vissa höjningar inför 2017, säger förbundsdirektören Thomas Nylund i ett pressmeddelande.

Innan taxorna bestäms ska förslaget diskuteras med de fem kommuner som ingår i Gästrike återvinnare, nämligen Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby.

LÄS MER: Nu kan Hedesundaborna lämna prylar för återbruk

Mer läsning

Annons