Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan bli skyldig halv miljon för trädfällning

Tvistemålet kring de planerade villorna i Furuvik närmar sig sitt förmodade slut. På onsdagen väntas beslutet om att markägarna ska betala ett vite på 542 633 kronor till Gävle kommun för olovlig trädfällning klubbas.

Annons

Det är nu snart två år sedan det stod klart att de 13 villorna skulle byggas. Till en början ville markägarna även bygga en radhuslänga, en plan som fick skrotas efter att många kritiska röster höjts under samrådet.

För att bereda marken och avverka träd anlitade markägarna Billerud Korsnäs AB. Bolaget hann inte långt i sin avverkning innan boende i området stannade dem.

– De var nästan på väg in på tomterna, berättar Jan Karlgren och Eva Lif, boende i området.

– Mycket av den skog som skyddade området och gav det dess karaktär har tagits bort. Information om när arbetet skulle börja och hur det skulle gå till fick vi inte heller ta del av. Det körde timmerlastbilar här till tre på natten.

Enligt Lennart Larsson, en av ägarna till marken, har de gett tydliga instruktioner till Korsnäs Billerud om vilka träd som skulle fällas.

– Korsnäs Billerud har fått detaljplanen skickad till sig och vad jag vet så ska de ha läst den. Vi markägare är inte några proffs och just för att undvika liknande situationer valde vi att anlita ett externt företag, berättar han.

2007 togs en så kallad fördjupad översiktsplan, FÖP, fram för området. Översiktsplanen säger att man ska ta speciell hänsyn till områdets naturnära och lantliga karaktär.

– Vi tycker att det är synd att man vid första riktiga testet går emot sin FÖP, bara åtta år efter att den togs fram. Hade vi vetat om att man skulle exploatera området på det här sättet hade vi inte valt att bygga hus här, berättar Jan Karlgren och Eva Lif.

Lennart Larsson vill inte uttala sig angående en eventuell överklagan innan beslutet har fattats, men ställer sig mycket tveksam till den summan Gävle kommun satt.

– Den summan som nämns är anpassad för folk som har återkommande problem i liknande situationer. Dessutom hoppas jag att kommunen tar hänsyn till att träden uppenbarligen inte har fällts med något uppsåt.

Mer läsning

Annons