Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanubhai ger inte upp

/
  • Den förre Mr Kanonkorv Kanubhai Machhabhai säljer numer kebab, och korv, i en ny korvvagn. Dock är han noga med att påpeka; han är inte ägare, bara anställd.

En välkänd Gävleprofil som vägrar ge upp. Så kan Kanubhai Machhabhai, mer känd som mannen bakom Kanonkorv presenteras.

Annons

Arbetarbladet träffar honom där han står i den nya vagnen, Kanunkebab, utanför Lindholms möbler på Kryddstigen i Gävle. – Jorå, folk känner igen mig, och många blir glada när de ser mig. Man kämpar på och det är ju inte olagligt att jobba.

Kanubhai Machhahai är noga med att påpeka att han nu för tiden endast är anställd, han har ju näringsförbud fram till 2010.

Det var hösten 2003 som Skatteverkets ekobrottutredare, efter tips om ekonomiska oegentligheter, spanade mot dåvarande Kanonkorvs ägare. Kanubhai Machhahai hade under många år varit en poppis korvförsäljare på Stortorget, redan 1992 började han sälja korv från en liten vagn på stortorget.

Under sex utvalda dagar räknade Skatteverket hur många kunder som kom till korvvagnen och räknade därmed ut att det såldes 512 korvar per dag i genomsnitt i korvståndet. Det stämde inte alls överens med de intäkter som Machhabhai redovisat.

– Aldrig att jag kunde sälja så många korvar per dag. Skatteverket måste ha räknat fel. En del ungdomar som kom till vagnen fick klubbor, en del personer växlade och vissa frågade om vägen. Jag var som en serviceinformation på torget, säger Kanubhai Machhahai i dag.

I början av 2004 anhölls Kanubhai Machhabhai misstänkt för grovt skattebrott och åtalades sedan mot sitt nekande. Korvförsäljaren har drivit sitt ärende ända upp till Kammarrätten, men förlorat i alla instanser. Förra våren avtjänade han slutligen fem månader på Kolmårdens kriminalvårdsanstalt. Under vistelsen blev han vän med en annan man dömd för ekobrott, den före detta Skandiadirektören Ola Ramstedt.

– Han frågade vad det var för restaurangkedja jag hade drivit, när jag berättade att det handlade om en liten korvmoj skrattade han, berättar Kanubhai Machhahai.

Nu säljer den förre herr Kanonokorv alltså kebab under namnet Kanunkebab. Men endast som anställd. Den nya vagnen alternerar sin plats mellan Kryddstigen på dagarna och rådhustorget på kvällarna.

– Jag har gjort ett bra jobb, men jag är fortfarande ledsen. Jag hade gärna fortsatt drivit min egen kiosk och jobbat av min skuld. Men det är myndigheterna som har den stora makten.


Mer läsning

Annons