Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaosartat studentfirande

/
  • Deniz Peker var blöt men glad. Efter utsparken blev han nedsprutad med champagne av släkt och vänner.
  • Vad händer nu?Warayut Engström, Borgarskolan:– Jag börjar jobba direkt på måndag på Korsnäs. Sen ska jag göra lumpen i höst.
  • Max Eling fick hoppa in i en riktig raggarbil från - 64, efter studenten.
  • Vad händer nu?Mathilda Lindström, Borgarskolan:– Ingen aning! Jag har inget jobb nu så det blir till att leva fattigt och sen hoppas jag på jobb i Stockholm.
  • Vad händer nu?Sahar Nassiri, Borgarskolan:– Jag får se om jag kommer in på något program som jag har sökt i Stockholm.
  • Den 1000 kilo tunga hästen Berta fick i går lämna Hemlingby för en stund och bege sig till Borgarskolan. Där inväntade hon studenten Johanna Lundgren som skulle få en tur genom stan.
  • Cirka 250 elever gick i går ut från Borgarskolan. För att rymma alla studenters släkt och vänner fick därför Valbogatan spärras av.
  • Efter tre år på Borgarskolan lämnade studenterna i går skolan med en väldig fart. Till jubel och sång sprang de ut på trappan för att sedan fortsätta festandet natten lång.

Ett mindre kaos utbröt i Gävle på fredagen vid lunchtid. Inom loppet av två och en halv timme sparkades drygt 1 200 studenter ut från sex olika gymnasieskolor.

Annons

I folkhavet utanför respektive skola gick det inte att ta miste på solens stekande värme. Den som däremot snabbt blev avsvalkad var Deniz Peker som direkt efter utsparken på Borgarskolan blev nedsprutad av champagne av sin familj.

– Det var bara skönt, säger en mäkta förvånad och tillika dyblöt Deniz efter duschen.

Utanför Polhemsskolan höjde sig en skylt över mängden och de tusentals människorna i folkhavet.

– Målet var att ha största skylten och det ser ut att ha lyckats, sa Emil Nilsson, som ville hedra lillebrorsan Tom Abrahamsson, som vid fyra års ålder fick diagnosen Adhd och autism och nu gick ut byggprogrammet med godkända betyg i alla ämnen.

– Jag är mäkta stolt, glad och lycklig. Vi har haft det lite tufft emellanåt. Hans pappa gick bort 2003 så han har fått kämpa, sa hans mamma Weronika Nilsson.

Tom Abrahamsson hade ingen aning om den sex meter långa banderollen som tog 22 timmar att tillverka.

– Det känns jävligt kul att få se en sådan här skylt. Nu är det värt det. Gymnasiet har varit bra, dåligt, tufft och lätt. Det är bara att bita ihop. Tror du på det själv fixar man det, sa Tom Abrahamsson.

Efter utsparken drog de flesta en runda på stan. I vimlet syntes allt från raggarbilar och Cadillacs till en motorbåt och kanske lite förvånande - en häst med vagn.

– Det är en överraskning. Jag såg hästen Berta när jag var ute och gick i Hemlingby och fick idén, säger Karin Vestlund, mormor till studenten Johanna Lundgren, från Borgarskolan.

Mer läsning

Annons