Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin skulle vilja plugga utomlands

/
  • OSÄKER OM DET FUNGERAR. Karin Persson läser första året på Hälsopedagogiska programmet. Hon skulle gärna studera ett år i till exempel USA, men har inte hört något om vilka möjligheter som finns inom programmet.
  • TILL SYDAMERIKA? Niclas Morin och Anders Östlin pluggar på elektronikingenjörprogrammet. De har lite olika tankar om utlandsstudier. Niclas Morin stannar helst i Sverige medan Anders Östlin funderar på att göra sitt examensarbete i Peru.
  • Eva Carling.

Svenska studenter är dåliga på att utnyttja möjligheten att plugga utomlands. Inte ens en av hundra svenska studenter deltar i EU:s utbytesprogram Erasmus.
– Det skulle vara kul att ta ett år utomlands, men jag vet inte om man kan det inom mitt område, säger Karin Persson, som läser till hälsopedagog på Högskolan i Gävle.

Annons

Erasmus är ett utbytesprogram som gör det möjligt för studenter på högskolenivå att genomföra en del av sin utbildning i ett annat land än hemlandet.

Många studenter från andra EU-länder tar chansen att komma till Sverige och plugga, men det är inte många svenska studenter som åker till andra länder. Högskolan i Gävle tog till exempel emot 631 utländska studenter förra läsåret, medan bara 66 av skolans egna studenter valt att åka utomlands.

– Det är ett jätteproblem. Det är förstås roligt att det kommer hit folk, men det ska helst vara en balans, säger Eva Carling, internationell samordnare på Högskolan i Gävle.

Hon tror att problemet kan ha flera förklaringar. Dels att svenska studenter är dåliga på andra språk än engelska. Hittills har länder som Tyskland och Frankrike mest haft kurser på sina inhemska språk. Dels att svenska studenter är förhållandevis gamla och ofta har en ordnad tillvaro med familj som det kan vara svårt att bryta upp ifrån. Men skolorna har också varit för dåliga på att informera om vilka möjligheter som finns.

– Vi har fått pengar från regeringen som kan användas till att fler lärare kan åka ut och bygga upp samarbeten i andra länder. Jag tror man ska satsa på bra relationer med vissa universitet, säger Eva Carling.

Karin Persson läser på högskolans hälsopedagogiska program. Hon skulle gärna studera hur man ser på kost- och hälsofrågor i något annat land, till exempel USA där det finns många överviktiga.

– Det skulle vara kul att plugga ett år där, men jag vet inte vilka möjligheter som finns, säger hon.

Hon har inte hört talas om Erasmus och tror att obalansen mellan utbytet kan bero på att Sverige har så bra rykte i andra länder.

– Många som kommer hit tror nog att Sverige har bra utbildningar och det kanske även svenska studenter tycker, säger Karin Persson.

Några politiker från Folkpartiet besökte Högskolan i går och berättade om hur de vill jobba för att fler svenska studenter tar chansen att studera utomlands. Man vill bland annat att informationen ska bli bättre och att gemensamma examina införs i Europa.

– Sverige har halkat efter och vi måste se till att vi utnyttjar de möjligheter som finns att utvecklas. De som studerar utomlands hämtar hem kunskaper och erfarenheter som gör att de växer som individer, säger Kenth Lövgren (FP).

Mer läsning

Annons