Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kartläggning av hedersrelaterat våld i länet

Hur många personer i vårt län riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld eller våld i nära relationer? Det vill länsstyrelsen i Gävleborg ta reda på i en ny kartläggning som också ska fånga upp behovet av utbildning i till exempel skolor, socialtjänst och hos polisen.

Annons

I december 2007 levde 144 ungdomar i Sverige i skyddat boende för att de hade utsatts för hedersrelaterat våld.

70 procent av dem gjorde uppror mot att tvingas till giftermål i ett annat land.

– Ju mer kunskap man har – till exempel inom skolans värld – desto lättare kanske det är att förstå symptom, ofta psykosomatiska, som kanske kan vara kopplade till ett hederstryck, säger Karin Sandgren, samordnare på länsstyrelsen.

Till exempel arbetar socialtjänsten mycket med nätverk, ett arbetssätt som kan vara direkt olämpligt i familjer där hedersrelaterat våld förekommer.

Dersim Ugur från Bollnäs berättar om ett fall hon hört talas om. När en tjej kom blåslagen till skolan ringde man till socialtjänsten.

– Socialen ringde föräldrarna och frågade hennes bror varför han gjorde det. Ingen vet vad som hände med henne, om hon lever eller blev bortgift i ett annat land, men vi har inte råd med sådana misstag, säger hon.

2004 gjordes en kartläggning som visade att 65 flickor och kvinnor under 25 år i vårt län levde under sådana förhållanden att de riskerade att utsättas för hedersrelaterat våld.

Den nya kartläggningen inleds nästa vecka och ska vara klar i höst. Frågorna riktar sig till personal inom socialtjänsten, skolan, ungdomsmottagningar, kvinnojourer, brottsofferjourer, invandrarenheter samt polisen.

Mer läsning

Annons