Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katten Turid överlevde 17 dagar fastklämd bakom en kökslåda

/

I 17 dagar satt katten Turid fast bakom en kökslåda. Som genom ett mirakel klarade hon sig.
– Jag blev så jäkla glad! Vi började bli vana med tanken på att hon var borta, säger matten Lina Jonsved.

Annons

Det var på nyårsafton som Turid försvann. Hon bodde i Valbo hos sin matte Lina Jonsveds föräldrar, Bengt och Ann-Sofie Jonsved, som dagen efter ringde till Lina och berättade att katten inte hade kommit hem. De trodde att hon sprungit bort. Och letandet drog i gång.

Huset ligger inte långt ifrån E16, och det var ett av de ställen där Lina Jonsved sökte.

– Jag gick runt med ficklampa i skogen, på alla åkrar och längs motorvägen. Om hon skulle ligga död och överkörd någonstans så ville jag i alla fall ta hem henne, och veta att hon var borta.

De letade också i vedboden och garaget, utifall hon hade smitit in och blivit instängd. Men fortfarande syntes inte Turid till någonstans.

Till slut började de ge upp hoppet om att hitta henne. Kanske hon hade tagits av en hök eller en räv. I samma veva började det lukta konstigt i köket.

I tron om att något hade hamnat bakom luckorna och börjat ruttna drog Bengt Jonsved ut den nedersta lådan. Och där satt Turid. Illa däran, men vid liv. Utmärglad och täckt av sin egen avföring. Det hade gått 17 dagar sedan de sist såg henne.

– Det var för väl att vi hittade henne när vi gjorde det. En dag senare så kunde det ha varit för sent, säger Bengt Jonsved.

De följande dagarna var det intensivvård som gällde för Turid. Då hennes kroppstemperatur hade sjunkit till 32 grader bakom lådan var det viktigt att hålla henne varm, och Bengt hade henne tryckt mot sitt bröst. Inlindad i filtar och bubbelplast. De kunde inte tvätta av henne på grund av risken att kyla ner henne ännu mer. Var tionde minut matades hon.

– Vi fick tvångsmata henne genom att peta in en liten klick av en specialmat som vi fick av veterinären, säger Bengt Jonsved.

Vården fortsatte hemma i Linas lägenhet i Gävle, och ett par veckor efter att hon hittades hade Turid repat sig rejält. Hon blev rastlös och fick flytta tillbaka ut till Valbo. Nu mår Turid bra, och är en lekfull 2,5-åring.

– Hon har verkligen nio liv. Hon överlever precis allt, säger Lina Jonsved.

Det var när hon studerade i Grythyttan som hon skaffade Turid och storasystern Ester. Turid var liten redan då, och blev från början omhändertagen av Ester. Hon har också hela tiden varit väldigt tyst av sig. Det var därför ingen hörde henne där hon satt bakom lådan.

– Jag tyckte jag hörde ett svagt gny på trettondagsafton. Jag tänkte att hon kanske hade fastnat i något under huset, men såg inget när jag kikade in där. Vi kunde ju aldrig tänka oss att hon satt fast i skåpet, säger Bengt Jonsved.

Han beskriver känslan av att se henne där inne som overklig. De hade alla börjat vänja sig vid tanken på att de aldrig skulle träffa Turid igen. Och där var hon - i ett rum som används varje dag. Längst ned i en lådrad som dragits ut flera gånger. Hon hade tappat en fjärdedel av sin redan låga vikt. Men hon hämtade sig.

– Nu är hon nästan piggare än hon någonsin har varit, säger Lina Jonsved.

Bengt och Ann-Sofie Jonsved håller med.

– Det är fart i den där katten.

***

LÄS OCKSÅ: Turid var nominerad till Årets Lussekatt 2014 - se alla nomineringar här!

Mer läsning