Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD får oppositionsrådsplats

Lili André (KD) får en plats som oppositionsråd, trots allt.

– Det känns väldigt bra att jag får vara med, säger hon.

Annons

Arbetarbladet berättade i förra veckan att Kristdemokraterna gjorde ett så pass dåligt val att partiet inte får någon ordinarie plats i kommunstyrelsen under kommande mandatperiod. KD kan ändå ha sitt toppnamn Lili André med på mötena eftersom Moderaterna har gett henne en av sina ersättarplatser.

Enligt den uppgörelse som gjordes mellan partierna skulle KD också bli av med sin oppositionsrådspost, men den delen har nu ändrats. Det visade sig att oppositionspartierna i alliansen hade 15 procent tjänstgöringsgrad över när de hade fördelat klart sina oppositionsrådsplatser.

Gruppledare

Eftersom Lili André redan hade blivit tilldelad en tioprocentig tjänst som gruppledare för sitt parti i kommunfullmäktige bakade man ihop de två delarna till en 25-procentig tjänst som oppositionsråd.

Det betyder att hon får en lön som motsvarar en fjärdedel av en riksdagsledamots lön på 55 000 kronor per månad.

– Det här gör att jag kan vara med i kommunpolitiken på ett annat sätt än vad jag hade kunnat annars. Det känns väldigt skönt, säger Lili André.

Alla inte lika glada

Även Moderaternas oppositionsråd Inger Källgren Sawela var glad att man hittat en lösning för KD.

– Annars skulle ansvaret att rapportera till Kristdemokraterna hamna på mig. Jag har fullt upp med att rapportera till min egen partigrupp, säger hon.

Men alla var inte lika glada över oppositionspartiernas överenskommelse. Sverigedemokraterna var besvikna över att de andra partierna gick ihop och samarbetade i karteller och därmed såg till att SD missade platser i kommunala nämnder och kommunstyrelsen.

De yrkade på att få ett oppositionsråd, men blev nedröstade.

Kommunfullmäktige utsåg vid sitt möte på måndagen samtliga politiker som ska sitta i kommunens nämnder, bolag och styrelser under mandatperioden 2011–2014.

Mer läsning

Annons