Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kenneth byter skrivbordet mot segelbåten

/
  • POJKDRÖM.
  • FÖRSÄKRINGAR. Kenneth Wallström är skadereglerare på Länsförsäkringar till vardags. Nu byter han skrivbordet mot segelbåten.
  • ÄVENTYR. Kenneth styr kosan mot Europa, slutmålet är Grekland, när han i dag ger sig ut på en fem månaders seglingstur.
  • SKEPP OHOJ. I segelbåten Olivias koj kommer Kenneth Wallström att tillbringa nätterna de kommande månaderna.

Att bara segla iväg på äventyr, med nya mål varje dag. Den pojkdrömmen är Kenneth Wallström knappast ensam om. Men han går längre än att drömma – han ger sig ut på en fem månaders segeltur alldeles själv.
– Till vardags har man inte så mycket tid för eftertanke, det får jag nog nu, tror han.

Annons

Det ligger mycket förväntan i luften när Arbetarbladet träffar Kenneth Wallström i hamnen i Friskär. Det är bara några timmar kvar innan han tar sin åtta meter långa segelbåt Olivia och ger sig iväg på sin drömresa. Efter flera års planering ska han kasta loss och segla genom Europa, alldeles på egen hand.

– Det här är en sådan där pojkdröm som jag alltid har haft. Vi startade familj tidigt och har ägnat åt oss att jobba och se till att barnen har det bra. Nu är barnen vuxna, frun har utbildat sig och både hon och jag tycker att det är dags för mig att göra det här. Då slipper man sitta på äldreboendet sedan och fundera över hur det skulle ha varit.

Drömresan går från hamnen i Friskär längs Sverigekusten till Bornholm och Tyskland. Sedan ska Kenneth ta sig ner genom Europa via kanalerna. Tyskland, Holland, Frankrike, Italien – sedan vidare på Medelhavet till Grekland. En resa som beräknas ta omkring fem månader.

– Häftigast blir nog Canal de l'Est i Frankrike. En del av de franska kanalerna är inte mer än fem, tio meter breda och du kommer in i småbyarna. Den delen ser jag fram emot. Då kan man gå i land, köpa lite ost och en flaska vin, säger Kenneth med ett leende.

Hustrun Marie kommer att ansluta ett par veckor i Frankrike. Kenneths bror åker med en annan bit av resan, och en jobbarkompis ska också vara med en tid. Men den mesta av tiden kommer Kenneth att tillbringa ensam.

– Jag kommer att få väldigt mycket tid för mig själv, som man inte har normalt sett. Det ska bli fruktansvärt skönt, att bara sitta där med rodret och titta ut. Man får en liten resa i sig själv samtidigt. Värst blir väl att jag inte kommer att träffa barnen på några månader, det är dem man kommer att sakna mest. Samtidigt finns det ju alltid sms och mejl.

Till vardags är Kenneth skadereglerare på Länsförsäkringar. Han har sparat ihop semesterdagar under flera år och fått en del tjänstledigt för att göra resan. Och tanken är att resan inte ska bli den sista. Olivia får sedan stanna i Grekland i väntan på nästa etapp:

– Att få segla runt i Västindien, det är drömmen. Men det får bli senare.

Mer läsning

Annons