Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kerstin köper sin hemtjänst själv

/
 • KOMMER BRA ÖVERENS. Kerstin Mellberg och Camilla Persson skulle kunna misstas för mor och dotter. I själva verket är de varandras drömkund och drömhemtjänst. I somras avsade sig                    Kerstin sin hemtjänst och anlitar nu i stället Camillas företag, som kan erbjuda billig hemtjänst genom att göra avdrag för hushållsnära tjänster.

Kerstin Mellberg slutade med hemtjänst och köper i stället städning och annan hjälp som hushållsnära tjänst. För henne blir det något billigare, hon kan välja vad hon vill få hjälp med och det är Camilla Persson som kommer varje gång.

– Det du gör är en dröm för mig, säger Kerstin till Camilla.

Annons

När Kerstin Mellberg förra hösten ansökte om hemtjänst beviljade kommunen henne städning var tredje vecka, utförd av Förenade Care.

– Från november till juni kom mellan 11 och 15 olika personer. De var trevliga men bara två kom tillbaka en gång. Hela tiden fick jag instruera nya, jag är dammallergiker så man kan inte använda dammsugare här.

– Och om jag bad om hjälp med något särskilt, som att torka bakom spisen om jag drog fram den, sa de ”Sånt gör inte vi”. Det kändes som att det inte var mitt hem längre när jag inte fick bestämma något, säger Kerstin Mellberg.

Hon tänkte ta strid för att det inte skulle komma fler än fyra olika personer från hemtjänstföretaget. Men så läste hon om Camilla Persson och slängde sig på telefonen direkt.

Camilla Persson från Gästrike Hammarby har nyss startat företaget Gästriklands privata hemtjänst.

Hon erbjuder hjälp med vardagliga saker som att städa och laga mat, men kan även tänka sig att hjälpa sina kunder med omvårdnadsinsatser som att duscha.

– Med Camilla är det upp till mig. Jag kan be om hjälp med det jag själv tycker att jag behöver. Hon kan till och med klippa håret bak på huvudet där jag inte kommer åt själv, säger Kerstin Mellberg.

När hon hade biståndsbedömd hemtjänst via kommunen betalade hon 600 kronor i månaden för att två personer skulle komma en timme var tredje vecka och städa.

För samma summa kommer nu Camilla Persson en gång i månaden och stannar i tre timmar.

– Vi har så mysigt. Vi gillar att surra båda två. På tre timmar hinner vi umgås ganska mycket medan Camilla städar och fixar. När det kom nya hela tiden och bara stannade en timme blev det inte mycket till relation, säger Kerstin Mellberg.

Hon inser att det kan komma dagar då hon behöver mycket mer hemhjälp, och att hon då inte kommer att ha råd att anlita Camillas företag för allt.

– Fram tills dess njuter jag. Sen tycker jag att kommunen borde ändra på sitt stela sätt, det är så uppstyrt vad de som kommer ska göra.

– Och att de förstår att gamla människor inte vill ha en massa olika personer springande hemma, säger Kerstin Mellberg.

Mer läsning

Annons